Skip to main content

Amerikai kutatás szerint a globális felmelegedés következtében egy ciánbaktérium akár ötven év alatt eltűnhet az arizonai sivatag talajából.

Nemcsak az állatokat és a növényeket, hanem a legkisebb élőlényeket, a baktériumokat is elűzheti megszokott élőhelyükről a klímaváltozás. Amerikai kutatók először fedeztek fel összefüggést a hőmérséklet és a talaj fontos mikrobáinak szaporodása között - írja a Science tudományos szaklapban megjelent tanulmány.

Az Arizona Állami Egyetem tudósai arra az eredményre jutottak, hogy alig ötven év leforgása alatt a melegedés elűzhet egy fontos ciánbaktériumot, és nem tudni, a talaj termékenységét és erózióját hogyan befolyásolja majd ez a hiány.

Két elterjedt ciánbaktérium előfordulását vizsgálták a kutatók az Egyesült Államok sivatagaiból vett talajminták alapján. Mindkét mikroorganizmus a növényi anyagcserében, a fotoszintézisben játszik fontos szerepet. Egyikük a melegebb, a másik inkább a hűvösebb sivatagokban fordult elő gyakrabban.

A baktériumokról gyűjtött adatok és a klímamodellek összevetése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a melegebb környezetben élő baktériumok kiszorítják a hidegkedvelő fajtát, és mindehhez fél évszázad elegendő lehet.

A kiszáradt vidékeken mindkét ciánbaktérium döntő fontosságú szerepet játszik a termőtalaj kialakításában. Azt nem tudják a kutatók, milyen hatása lehet az egyik baktérium hiányának.

Az eredmények nem csak a száraz területek baktériumvilága szempontjából tanulságosak. "Kutatásaink túlmutatnak a sivatagi ökológia alakulásán, mert megmutatták, a Föld klímájának változása befolyásolja a mikrobák területi eloszlását is" - magyarázta Ferran García-Pichel, a kutatócsoport vezetője. A tudósok arra hívták fel a figyelmet, hogy a a globális felmelegedés kutatásának a mikrobák tanulmányozását is magába kell foglalnia.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/06/28/15/Talajjavito_mikrobakat_zhet_el_a_felmelegedes_Amerikaban.aspx?source=hirkereso

Kép forrása: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Arizona_grand_canyons.jpg

TOP 5