Skip to main content

Új szövetségest talált az emberiség a terjeszkedő sivatagokkal szemben: baktériumokat. Észak-Kínában homokdűnék kietlen pusztasága szegélyezi a tájat, és kopár és homokos talajba baktériummal új életet lehelhetnek.

Az elsivatagosodás nagy probléma Kínában. Az állatok túllegeltetése elpusztította az érzékeny kriptobiotikus kéreg nagy részét, amit zuzmók, mohák és algák alkotnak. Ez a réteg köti meg a homokot és a földet, de ha túlságosan gyenge, akkor a kúszó homok könnyen elszabadul, és lassan elnyeli az infrastruktúrát, az utakat és vasutakat. A mezőgazdasági területeken és a városokban pedig porviharok tombolhatnak.

Szívós füvek ültetése segíthet helyén tartani a homokot, de azt a szél még így is tudja röptetni, ezért Csunsziang Hu, a Kínai Tudományos Akadémia hidrobiológiai intézetének kutatója alternatív módszert fejlesztett ki. A dűnéket fotoszintetizáló cianobaktériumok keverékével ültette be, amelyek jól megélnek félsivatagos környezetben is.

A baktériumokat a közeli tavakban tenyésztették ki, majd azokat kamionokkal pár nap alatt a sivataghoz szállították. Az elszórt mikrobák tapadós szálakba rendeződtek, megkötötték a talajt, amit így már nem tudott elfújni a szél. A cianobaktériumok napfényből, fotoszintézissel nyerik energiájukat, ráadásul a szén-dioxidot is elnyelik a légkörből.

Hu nyolc éve kísérletezik, ezalatt a baktériumok a dűne árnyékos oldalán egy centiméteres biológiai réteget alkottak, a napsütötte oldalon pedig fele ilyen vastagot. Ahol a kéreg kialakult, javult a termőtalaj, növények is kinőttek. 

A módszert már használják Észak-Kínában a vasutak és utak szélének megkötésére, valamint mezőgazdasági területek határain. A következő öt évben 133 négyzetkilométert ültetnének be.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2014/01/02/bakteriumokkal_allitjak_meg_a_sivatagot/

Kép forrása: http://flaglerlive.com/7359/gobi-desert-photo/

TOP 5