Skip to main content

Más mérés szerint csak a hetedik, de a trend egyértelmű. Itthon októberben dőlt meg a legtöbb melegrekord, ősszel kilenccel kevesebb napon volt fagy a megszokotthoz képest, és összességében a huszadik legmelegebb őszön vagyunk túl.

Két amerikai elemzés szerint is felkerült a legmelegebb évek toplistájára 2013, de az egyik mérés szerint a negyedik, a másik mérés szerint a hetedik legforróbb éven vagyunk túl. A Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet, az NOAA számításai szerint globális átlagban 2013 volt a negyedik legmelegebb év 1880 óta, holtversenyben 2003-mal.

A NASA Goddard Űrkutatási Intézetében (GISS) kissé eltérő módszerrel kalkulálják a Föld felszínének átlaghőmérsékletét. Ez utóbbi elemzés szerint 2013 a hetedik legmelegebb év volt 2006-tal és 2009-cel együtt. A globális átlaghőmérséklet 14,6 Celsius-fok volt, ami 0,6 fokkal több, mint az 20. század közepére jellemző átlag. (Minderről animáció itt tekinthető meg.)

Abban mind a két elemzés megegyezik, hogy a tizennégy legmelegebb év mindegyike 1998 óta történt. A NASA összefoglalója azt is hozzáteszi, hogy harmincnyolc éve fordult elő utoljára, hogy egy év hidegebbnek bizonyult, mint az 1951-1980-as évek átlaga.

Szintén egyetértés van a kutatók között, hogy az időjárási tényezők miatt az átlaghőmérséklet mindig évről évre változik, de az üvegházhatású gázok miatt hosszú távon biztosan emelkedik. Utoljára 800 ezer éve volt ennyi szén-dioxid a légkörben, mint manapság, és a változás legfőbb oka az emberi tevékenykedés.

A huszadik legmelegebb ősz Magyarországon

Tavaly Ausztráliában volt a leginkább meleg az ott megszokott átlagokhoz képest, a kontinensen 104 éve nem volt ilyen forróság. Az Egyesült Államokban 2012-ben dőlt meg számos melegrekord, tavaly viszont csak a harminchetedik legmelegebb évet mérték.

Magyarországról a legfrissebb éghajlati visszatekintést 2013 őszéről közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (az egész évről szóló elemzés még nem érhető el). Eszerint az ősz szerte az országban melegebbnek bizonyult a megszokottnál, az október és a november az első tizenöt legmelegebb volt 1901 óta.

A megszokott tizenhat fagyos nap helyett csak hetet jegyeztek fel, és az egy téli nap is elmaradt. Másrészt a megszokottnál hűvösebb szeptember miatt kilenc nyári nap helyett csak öt fordult elő, és az egy hőségnap sem következett be. A legmagasabb hőmérsékletet, 29,6 fokot szeptember 8-án mérték Baja-Csávolyon, a legalacsonyabbat, -10,4 fokot pedig november 28-án Zabaron. Összességében 2013 ősze volt a huszadik legforróbb ősz – áll az OMSZ elemzésében.

Forrás

TOP 5