Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Barcelona városa új megoldást vezet be a súlyos szárazság hatásainak enyhítésére: egy úszó sótalanító rendszert, amelyet az idei ősz folyamán indítanak el. 

A projekt célja, hogy növelje a régió ivóvíz-készletét, miközben minimalizálja a környezeti lábnyomot, írja a Magyar Hang az MTI híranyaga alapján.

hirdetés

A tervek szerint a rendszer fordított ozmózis technológiával naponta akár 40 ezer köbméter tiszta vizet is képes lesz előállítani, ami Barcelona napi vízigényének mintegy hat százalékát fedezi. A víz előállításának költségei viszonylag alacsonyak, mindössze 4,4 euró köbméterenként.

A sótalanító berendezést a barcelonai kikötő közelében helyezik majd el, olyan módon, hogy ne zavarja a hajóforgalmat. A projekt összköltsége 100 millió euró, és az üzemeltetési időtartamot legalább öt évre tervezik. Ezen idő alatt a torderai sótalanító bővítése és egy új létesítmény építése Foix városában is megtörténik, amelyek hosszú távon biztosítják majd a szükséges ivóvizet a térség számára.

A katalán kormány további intézkedéseket is bejelentett, többek között 12 mobil sótalanító üzembe helyezését a Costa Brava régióban, amelyek naponta ezer köbméter vizet képesek előállítani. Ezek a berendezések a Darnius-Boadella víztározóból nyerik a vizet, amely jelenlegi kapacitásának csupán 11 százalékát használja. A mobil egységek a helyi lakosság napi vízfogyasztásának 35 százalékát képesek biztosítani, és a kormány 10 millió eurót fordít erre a célra.

A katalán kormány szerint ezek a lépések a legköltséghatékonyabb és legfenntarthatóbb megoldást jelentik a vízhiányra. A hajón történő ivóvíz-szállítás költségei jelentősen magasabbak lennének, hiszen egy köbméter víz ára elérheti a 10 eurót. A kelet-spanyolországi tartományt már több éve tartós vízhiány sújtja, a víztározók kapacitása jelenleg 18 százalékon áll. A kormány válaszként vészhelyzetet hirdetett és vízkorlátozást vezetett be a régió több mint 200 településén.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Decemberben a spanyolok a tengerparton hűsölnek, olyan meleg van

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Aleksandar Pasaric: pexels

TOP 5