Skip to main content

Mióta megjelent egy-két cikkünk gyermekeink kedvenc - otthon is elkészíthető, vegyszer nélküli - édességeiről, kaptunk jó pár levelet, melyben az "öntudatra" ébredt szülők további leírásokat, recepteket kértek. Mivel a Sport Szelet régi, még a szülők által is ismert édességeink egyike, mellette döntöttünk, és ezúttal ezt közöljük. Már csak azért is, mert ez az édesség biztos siker és elkészítése is hihetetlenül egyszerű. Ráadásul a boltinál is finomabb.

A bolti változatnak talán csak az íze jó, mondhatnánk, ez még megmaradt a szocializmusból, hisz azokban az időkben alig lehetett más csokoládét kapni. Megmaradtak viszont sajnos azok a vegyszerek is, melyek szintén túlélték az átkost, és ma már nem minket, hanem gyermekeinket mérgezik. Elég csak elolvasni a csomagoláson lévő összetevőket, és már láthatjuk, érthetjük is, mi késztette a "gondolkodókat" arra, hogy otthon készítsenek e finomságból saját édességet a jövő nemzedékének.

Ar eredeti receptet annyiban javasoljuk módosítani, hogy rumaroma helyett pár csepp rumot használunk, mely azonban nyilvánvalóan nem "részegíti" le gyermekeinket, csupán jobb ízt kölcsönöz az édességnek. Igyekezzünk bio alapanyagokat használni, cukor helyett pedig mézet vagy steviát. (Előfordul, hogy egyes szülők meggyel "dobják fel" a Sport Szeletet, hisz a rumos meggy régóta ismert párosítás.)

Használjunk is akármilyen összetevőket, a siker elmaradhatatlan, az aprónépek ezt bármikor bizonyítják.

Tehát a recept és az elkészítés módja:

1. A kekszet ledaráljuk, majd belekeverjük a kakaót és a porított vaníliarudat.

2. A vajat, a tejet és a cukrot addig melegítjük, míg a cukor teljesen elolvad.

3. A meleg tejes egyveleget a kekszhez adjuk, a rumaroma kíséretében. Alaposan összedolgozzuk.

4. A tésztát sütőpapírral bélelt (kb. fél gáztepsinyi méretű) tepsibe egyengetjük és hűvösebb helyen, 1-2 órán át szikkadni hagyjuk.

5. A darabokra tört csokit vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat és bevonjuk vele a tészta tetejét.

6. Megvárjuk, míg a csokimáz megdermed, s csak aztán szeleteljük.

hozzávalók 10 főre:

1/2 kg háztartási keksz
250 g vaj
2 dl tej
200 g nádcukor
3 ek holland kakaópor
20 ml rumaroma
1/2 vaníliarúd, porítva

Jó Étvágyat Mindenkinek!

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/izvilag/sportszelet-hazilag.html

Kép forrása: http://ehenkorasz.hu/?p=333

TOP 5