Skip to main content

A nagy melegben az apró népek is fokozotabban igénylik a folyadékot, legyen az víz, vagy gyümölcslé. Szeretik azonban, sőt szinte követelik is a fagyit vagy a jégkrémet, amivel tulajdonképpen nem is lenne probléma, ha cukortartalma mellett nem lenne tele még adalékokkal, színezékekkel, tartósítószerekkel is.

Ez, ha a kisemberek rászoknak az édességre, elég komoly betegségek eredője lehet, melyek már akár gyermekkorban is kialakulhatnak.

Sok szülő nem tudja, de az orvostudomány már az elhízottságot is betegségnek tekinti, így jó példával kell elől járnunk ahhoz, hogy az apró népek ne alakítsanak ki káros szokásokat. Hogy korszerűen és egészségesen táplálkozzanak, rászoktathatjuk őket a gyümölcs jégkrémre, mely, mivel igen szép színekben pompázhat, eleve felkeltheti gyermekeink érdeklődését.

Ha kellően édesre, de nem, gejre formázzuk, biztosak lehetünk a siekrben, és akkor a csemete már maga is eldöntheti, ezt eszi-e, vagy a bolti gagyit. Főleg ha el is magyarázzuk nekik, hogy az áruházláncokban kapható édesség miért is káros az emberi szervezetre.

Mielőtt ismertetnénk az ourinstantlife.com receptjét, szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy ha lehet, először házilag préselt gyümölcslevekkel próbálkozzunk, és azzal itassuk gyermekeinket a hőségben, hisz a boltban kapható levek többsége nem bír azokkal a kvalitásokkal, amik dobozaik oldalán olvashatók, ráadásul ha valaki valaha is látta, milyen alapanyagokból is készültek ezek a termékek, nem valószínű, hogy valaha is vásárolni fog belőlük.

A kóla helyett levekre való szoktatásnak azonban e helyt nem kifejezetten ezért van jelentősége, hanem azért, mert a préselés (centrifugálás) során keletkezett gyümölcspépet felesleges kidobni, ha abból az aprónépeknek jégkrém is készíthető. Egyre vigyázzunk! Megbízható őstermelőtől vásároljuk a gyümölcsöt, azaz ne olyat, mely terhelt növényvédő szerrel, permettel.

Mivel az egyes őstermelők szezonális gyümölcsöket árusítanak, tavasztól őszig mi is követhetjük alapvető növénykultúránkat, így amint elmúlik az eper szezonja, folytathatjuk azt például cseresznyével, kökénnyel, majd ha belecsúsztunk a dinnyeszezonba, kiélvezhetjük e lédús gyümölcsöket is, végül pedig zárhatjuk a sort őszibarackkal, szőlővel, édes körtével.

Használhatunk egy-egy esetben déli gyümölcsöket is, de érdemes inkább a hazai kedvenceket előnyben részesíteni, hisz narancsot, kivit, banánt az év bármely szakában vásárolhatunk.

A talán kicsit hosszúra nyúlt bevezető után íme a recept. Hozzátesszük azonban, hogy nem kell ragaszkodni a fotókon látható összetételekhez, ha kipróbáltuk az egyes változatokat, kísérletezgethetünk más gyümölccsel is, sőt, ízvilágában közelíthetünk a bolti gagyihoz is. Főleg, ha a gagyinál még jobb, ízletesebb krémeket is tudunk készíteni. És elhihetik, lehet.

Ebben a hőségben tehát semmi nem esik jobban, mint egy jéghideg fagyi vagy néhány szem gyümölcs. Ráadásul ha a kettőt ötvözzük és még otthon magunk is elkészíthetjük, mindenféle gépek és főzés nélkül, akkor az aztán az igazi!

Amire szüksége lehet hozzá: bármilyen gyümölcs kisebb darabokra vágva, vagy pürévé turmixolva, gyümölcslé, pálcika, mélyhűtő.

Akármilyen bolti vagy házilag préselt gyümölcsléből nagyon egyszerűen készíthetünk gyors jégkrémet – öntsük formákba, és tegyük a fagyasztóba (ha a gyümölcslé cukormentes, édesítsük fagyasztás előtt bio mézzel, mert a fagyasztott gyümölcslé vagy püré nem olyan édes, mint a langyos). Dúsítsuk ízlés szerint gyümölcs darabokkal. Gyerekek részére jó megoldás a gyümölcspüré formába fagyasztása is.

A jégkrém lehet tejszínalapú is, (minél zsírosabb, annál kevésbé alakulnak ki jégkristályok), vagy joghurtot is lefagyaszthatunk. Ha nincs formánk, akkor kis eldobható műanyag poharakat is használhatunk akár.

A pálcikákat mindig akkor nyomjuk a formába, amikor a massza már félig fagyott, így jobban tartják a jégkrémet. A jégkrémet helyezzük a mélyhűtő leghidegebb polcára – a gyümölcs(lé) alapú jégkrémek 2 óra múlva fogyaszthatók, a tejszínes verziók kb. 3-4 óra alatt fagynak le rendesen.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5