Skip to main content

 A Nemzetközi Rizskutató Intézetnek (IRRI) olyan rizsfajtát sikerült hagyományos keresztezéssel létrehoznia, amely nitrogénben szegény talajon is jól növekszik, így 20 százalékkal nagyobb termésátlagot eredményezhet a mostani fajtákhoz képest. Sigrid Heuer, a manilai székhelyű intézet munkatársa elmondta, hogy az intézet szakemberei egy indiai vadrizsből származó gént vittek át a modern változatokba, de nem genetikai mérnökséggel, hanem a keresztezés hagyományos módszerével.

Az IRRI kutatói által azonosított gén segíti a növényt abban, hogy foszfort, nitrogént és káliumot vegyen fel a talajból. Az eredmény fontosságát az adja, hogy Ázsiában, de az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában is igen nagy területen foszforban szegény talajon termelnek rizst. A fülöp-szigeteki székhelyű intézet tevékenysége azért is fontos, mert világszerte legalább hárommilliárd ember alapvető élelme a rizs.

A kutatók eredményeiket a Nature tudományos folyóirat legutóbbi számában ismertették. A jövő héten több környező ország, például Banglades, India és Thaiföld rizstermesztői is megismerhetik az új fajtát egy manilai bemutatón.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/08/24/rossz_talajban_is_megterem_a_genkezelt_rizs/

TOP 5