Skip to main content

Régóta terveztem, hogy a gyermekek által oly közkedvelt, cukorban tobzódó Nutella házi verziójáról írok egy cikket, lehetőleg recepttel együtt. Már csak azért is, mert a gyártónak már akadt problémája a felhasznált cukormennyiség miatt a hatóságokkal, még ha nem is Európában, hanem Amerikában. (http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/566-harommillios-karteritest-fizet-a-ferrero)

Az agyonédesített, ugyanakkor sok esetben egészségesnek beállított termékekkel különben is hadilábon állok, így, gondoltam, jól jön ünnepek előtt a házi verzió, ha leadok, egy a neten található, megfelelő receptet. Arra azonban nem számítottam, hogy a legtöbb verzió szintén sok finomított cukorral számol.

Kénytelen voltam tehát egy mixet készíteni, mert, bár sokan nem vélnék, de nem is olyan könnyű a Ferrero termékéhez hasonlót "összedobni" otthon, már pedig ha gyermekünk egyszer megkóstolta a bolti édességet, ugyanazt az ízt akarja majd érezni, így sok kísérletezés szükséges ahhoz, hogy vmi hasonlóval rukkoljunk elő.

A kísérletezgetés azonban sokba kerülhet, mert ha több csatát is elvesztünk gyermekünkkel szemben, és nem kér az otthoni nutellából, elveszíthetjük a háborút is, és akkor meg kell maradni az eredeti verziónál.

Szerencsére Csiperke blogja kezem ügyébe akadt, így - kipróbálás és apró népekkel való "tesztelés" után - azt alapul véve közlöm saját verziómat. Mielőtt azonban a recept ismertetésére kerülne sor, érdemes utalni Csiperke bevezető gondolataira is, ezért döntöttem mellette:

"Többször próbálkoztam már nutella házilagos készítésével, de a végeredmény nem volt teljesen meggyőző. Finom is volt, el is fogyott, de valahogy mégsem volt átütő. Most viszont sikerült úgy eltalálni az arányokat, hogy egy az egyben nutella íze lett. A krémességén van még mit dolgozni, a mogyorót legközelebb még finomabbra kell darálnom. Az is javított volna az állagán, ha a nutellát kis hűtés után habverővel krémesítettem volna. Mivel a robotgépem még mindig nem jó, (újat meg nem vettem,) ez elmaradt. De az ízén ez nem változtat. Nutella íz. Ehhez a nutellához a sűrített tejet is én készítettem, amit nem akartam túl édesre csinálni":

Sűrített tej:

0,5 liter tej
1 dl tejszín
2 evőkanál bio cukor
60 gr termelői vagy bio vaj

A tejet elkevertem a tejszínnel, a vajjal, cukorral, és feltettem főni alacsony lángon. Időnként megkevertem, és amikor elkezdett sűrűsödni, akkor már folyamatosan kevertem, amíg jól besűrűsödött.

Nutella hozzávalói:

10 evőkanál sűrített tej (nekem ennyi lett összesen)
300 gr bio csokoládé (sima tejcsokit használtam)
200 gr őrölt bio földimogyoró (így kizárható a GMO termék felhasználása)
70 gr termelői vagy bio vaj
1 evőkanál, lehetőleg bio vaníliírúdból nyert fűszer

A darált mogyorót serpenyőbe öntöttem, és kicsit megpirítottam. (Vigyázzunk, hogy ne égessük el, mert akkor keserű lesz!) Apránként kávédarálóban átdaráltam, bár ahogy már írtam, így sem lett tökéletes, legközelebb tovább kell darálnom...
A csokit kockákra törtem és a vajjal együtt gőz felett megolvasztottam. Belekevertem a sűrített tejet és a vaníliát. Hozzátettem a pirított mogyorót is, simára kevertem, majd befőttes üvegbe töltöttem.

Étcsokoládéval is készülhet a nutella, de akkor még több cukrot tegyünk a krémhez. (ízlés szerint.) A kész nutellát hűtőben tároljuk.

Felhasznált forrás: http://csiperke.blogspot.hu/2011/03/nutella-hazilag.html

TOP 5