Skip to main content

Régen, mikor kiscsirkét szeretett volna a gazda, nem vette ki a tyúk alól a megtojt tojásokat, hanem hagyta, hogy a kotlós kiköltse azokat. A népi nyelvben ilyenkor az mondták: „tyúkot ültetünk”.

Természetes körülmények között egy tyúk tavasszal kezd el tojni, vagy is ekkor kezd el fészket rakni és világra hozni az utódokat. A tyúk jól tudja azt, hogy hideg időben nem biztos, hogy életben maradnak a csibék, ezért úgy időzíti a kelést, hogy mire a csibék megérkeznek, már ne legyen olyan hideg.

A csibék ideális kelési ideje márciusban van, ezért a kotlóst február első heteiben érdemes a tojásokra rakni. Ahhoz, hogy a legideálisabb, és egyben a legolcsóbb megoldást válasszuk a csibék felneveléséhez, nekünk is érdemes a tyúk módszerét követni.

Télen a kevesebb napfény miatt nem tojnak annyit a tyúkok. A napsütéses órák számának növekedésével azonban egyre több a tojás is, és tavaszra már fészket raknak. A gazdának segítenie kell a tojófészkek kialakításában, ami nem igényel nagy szakértelmet

A fészek elkészítése

Egy láda, vagy egy rossz nagyméretű lábos tökéletesen megfelel a célra, de még az is megteszi, ha vastagon beszalmázzuk az ól egyik sarkát. Gazdagon béleljük ki szalmával, így a tyúkok szépen elfoglalják fészkelő helyüket az ólban. 

Itt megnézhető, hogy a tyúk hogyan készíti el a fészket:

A tavaszi kotlás közben érdemes figyelni a tyúkokat, és ellenőrizni a tojásokat. Rossz, hibás tojás ne kerüljön a fészekbe. A tyúk ugyan magától is kiválogatja a hibás egyedeket, de a gazda ebben is segíthet neki.

A hibás tojás nem szabályos, esetleg vékonyhéjú, vagy meszes hajú is lehet. A falusiak úgy mondják: „zörög a kezünkben a tojás” (Galéria: 1. kép). A tyúk alatt csak formás tojások maradjanak.

Egy tyúk 20-25 db tojást rak egy fészekbe, melyeket 3 hét alatt költ ki. Nagymamám szerint nem kell sürgetni a tyúkot, úgymond „nem mindjárt esik fészeknek”, kivárja a megfelelő időpontot az utódok felneveléséhez.

Márciusra „készül el a fészek”, és így a csibék már a melegebb tavaszi időben kelnek ki.

A kotlás alatt jobban figyeljünk oda a fészken ülő kotlósokra, mert hajlamosak „ledögleni a tojásokról”, ami azt jelenti, hogy olyan buzgón ül a tojásokon, hogy közben elfelejt enni. Ezért a gazda minden nap ellenőrizze, hogy egyen és igyon a kotlós, vagy is vegye le a tojásokról és kínálja meg vízzel és takarmánnyal.

Addig a tojásokat egy ruhával takarjuk le, nehogy kihűljenek. A kotlás közben folyamatosan ellenőrizzük a tojások minőségét, mert lehet olyan közöttük, ami megzápul. A tojások minőségét lámpázással is ellenőrizhetjük, ilyenkor a tojásokat erős fénnyel világítsuk át.

Mivel a tojáshéjon a fénysugarak áthatolnak, az áteső fényben felismerhető számos elváltozás (beszáradás, romlás), ill. a keltetett tojásban a fejlődő embrió. (Galéria: 2. kép) A kotlós kiforgatja ugyan a fészekből a hibás tojást magától is, de előfordulhat, hogy összetörik, és akkor az egész fészek beszennyeződik. Ilyenkor célszerű langyos vízzel megmosni a fészekben maradt tojásokat addig, amíg a tyúkunk elvégzi a dolgát és eszeget.

3 hét után elkezdenek kelni a csibék. A csibéket el is vehetjük a tyúktól, és külön egy nagy dobozban is nevelhetjük, de a legköltségtakarékosabb megoldás, ha a tyúkra bízzuk az apróságok felnevelését.

Az első hetekben még ne engedjük ki őket a szabadba, mert még túl gyengék ahhoz, hogy megbirkózzanak a kinti időjárási viszonyokkal, inkább hagyjuk a tojófészekben a kotlós mellett őket. Fokozatosan szoktatva, egyre több és több időt tölthetnek kint, míg végül már éjszakára is maradhatnak a többi tyúkkal a tyúkólban.

Csibék a kotlóssal: 

A csibéket etetni kell, amire a legalkalmasabb a kukoricadara, egy kis főtt tojással, esetleg túróval kiegészítve. Óvatosan zöldtakarmányt is adhatunk nekik, de nem szabad túlzásba vinni, mert könnyen úgymond, „lefososodnak”, vagy is hasmenésük lesz.

Egy kis indító táp segíti az ellenálló képesség növelését, de ha nem kapnak csak természetes takarmányt, akkor sem követünk el nagy hibát. Nagymamám az ivóvízbe önt egy kis almaecetet, és ezzel erősíti a bélrendszer szabályos működését. 

Az alföldi falvakban előszeretettel tesznek egy kis őrölt piros paprikát is a csibék ivóvizébe, amely szintén vitamin forrásként szolgál, magas C-vitamin tartalma miatt.

Ahogy nőnek, fokozatosan elkezdenek a dara helyett, durva szemes takarmányt is enni, és közben az udvaron is szedegetnek. A tyúk mindentől megvédi őket, és odafigyel a biztonságukra.

Kis gondoskodással szépen felnőnek a csibék, és az állományunk megújul. A tavasszal született csibék őszre már tojást is tojnak.

A kotlós mellett felnőtt csibék mindig sokkal erősebbek, mint az elkülönítve tápon nevelkedett jércék, ezért bátran bízzuk a felnevelésüket a tyúkra, sok időt, és energiát takaríthatunk meg így. 

Szerző: Bárány Angéla agrármérnök

Felhasznált irodalom:

Minden, amit a tyúktartásról elméletben és gyakorlatban tudható itt megtalálható: http://tyukudvar.blog.hu/

GAK GALLUS Projekt 2008: Régi magyar tyúkfajták leírása, a tenyészállatok alternatív tartási, és takarmányozási irányelvei: http://www.e-misszio.hu/doksik/regi_magyar_tyukfajtak.pdf

Agrárium 7: Valóban értékelik a fogyasztók az állatjóléti szabályzásokat? - http://agrarium7.hu/rovatok+piaci_informaciok+valoban_ertekelik_a_fogyasztok_a_allatjoleti_szabalyzasokat_.html

vasárnapihirek.hu: Tyúkszámtan - http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/csirke_koltsegvetes_baromfi

Statisztikai tükör IV. évfolyam 42. szám, 2012: Élelmiszer fogyasztás alakulása, 2010 - http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/elelmfogy/elelmfogy10.pdf

Origo.hu 2012: Mit eszik a magyar a csirkén? - http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20121120-csirkefogyasztas-magyarorszagon.html

hir24.hu: Brutális maradt a tojás ára. 2012. 06.: http://www.hir24.hu/gazdasag/2012/06/14/meg-mindig-husveti-aron-vesszuk-a-tojast/

naposcsibe.hu http://naposcsibe.hupont.hu/

Antalffy Tibor az ország legidősebb bloggere. Tyúktartás: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=617

Tyúktartás ökológiai gazdaságban: http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&

Ökotárs Alapítvány: http://www.okotars.hu/rolunk/film_az_okotarsrol

Kép forrás:

Tyúk a tojásokon: http://gallery.site.hu/u/NLTom/magyarkacsa/kotlos_ultetes_kacsa-tyuk__tojason_005.jpg.html?g2_imageViewsIndex=1

http://www.jomagyararu.hu/magyar-hus-es-huskeszitmenyek/vago-allat/csaladi-hus-a-napsugar-farmrol

http://tyukudvar.blog.hu/page/4

Forrás: - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5