Skip to main content

A biokertészkedés és a biokert alapja hogy a növényvédelemnél nem használhatunk vegyszert, csakis természetes védekezéssel előzhetjük meg a növénybetegségeket. Így biztosak lehetünk benne, hogy a mi zöldségeink és gyümölcseink egészségesek és nem tartalmaznak semmilyen vegyszert, vagy káros anyagot.

A biokertben bio permetlevet érdemes készíteni, amely nem csak, hogy megvédi a növényeket, de erősíti is azokat így a növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben.

Első lépésként szerezzük be a szükséges növényeket: csalán, zsurló, fekete nadálytő és fehér ürömfű, de számtalan más növényből is lehet permetlevet készíteni. Ha nem találunk ilyen növényt a környezetünkben, semmi gond keressünk fel egy közeli gyógynövény szaküzletet és vásároljuk meg szárítatott formában.

A permetlé készítéséhez szükségünk lesz egy nagyméretű edényre, amely lehet műanyag, fa, vagy agyag is. Szórjuk bele a növényeket, úgy hogy az kb. az edény feléig érjenek, majd töltsük fel esővízzel. Ha épp nincs eső az állott csapvíz is megfelel, de azért jobb lenne az esővíz. Ezután tegyünk az edényre egy fedőt, és hagyjuk állni kb.2-3 napig is, amíg az erjedési folyamat, megindul.

A biolének sajnos nagyon kellemetlen szaga van, épp ezért érdemes egy kevés kőport rászórni a tetejére, mert ez csökkenti a kellemetlen szagokat. A végén szűrjük le a folyadékot és permetezzük ki a növényekre.

Most pedig nézzük milyen biolevet készíthetünk a különböző növényekre.

Az egyik legfontosabb alaplé a csalán!

A csalánból készül permetlé a bio növényvédelem egyik alapja, hiszen amellett hogy elriasztja a kártevőket a növényektől, még a növények ellenálló képességét is növeli. A kisebb mennyiség előállításához a szárított csalán is megfelel.

Elkészítése a már leírt módon történik, itt az erjedésben levő folyadékot négy nap után kell leszűrni és 1:50 arányban kell hígítani vízzel.

Mezei zsurló főzet:

Vegyünk 1 kg mezei zsurlót szárított formában, majd áztassuk be 10 liter esővízbe és hagyjuk így 1 napig. Ezután a permetlevet kis lángon főzzük fel fél óráig, szűrjük le és kihűlés után ötszörös hígításban permetezzük ki. Gombabetegségek megelőzésére ideális.

Páfránykivonat:

1 kg friss kerti páfrány levelet áztassunk be 10 liter hideg esővízbe, egy éjszakára, majd mielőtt erjedni kezdene szűrjük le és hígítatlan formában permetezzük ki. A pajzstetvek és vértetvek ellen is hatásos védekező módszer.

Akinek van, kertje ültessen a kert szélire csalánt, zsurlót, turbolyát, rebarbarát, zellert, izsópot, vagy kerti kakukkfüvet, mert ezekből a növényekből bármikor készíthetünk bio permetlevet.

Forrás: http://news.kertvarazsmagazin.hu/index.php/bio-elet/585-noevenyvedelem-vegyszerek-nelkuel-bio-permetezszer-keszitese?hitcount=0

TOP 5