Skip to main content

Elege van belőle, hogy ugyanazt a spanyol paradicsomot találja a magukat őstermelőnek feltüntető piaci árusoknál, mint a hipermarketek polcain? Néhány lelkes és környezettudatos vállalkozónak köszönhetően ma már ki sem kell tennie a lábát a városból, hogy a legközelebb lévő termelőtől friss és adalékmentes zöldségekhez, tanyasi finomságokhoz jusson. Bár egy kicsit drágább így a tojás, de egyre több városlakó inkább ezt választja.

Reggel kilencre van megbeszélve az átadás a Petőfi híd lábánál lévő egyik irodaépületnél, de kicsit késve érkezünk, és a beléptetősorompós garázslehajtó mellett álló kombi csomagtartójából már osztogatják a tízes tartóba csomagolt tojásokat, mint a csempészcigarettát. 8-10 ember állja körbe a "seftelőt", aki listával a kezében ellenőrzi, hogy mindenki megkapta-e a kért darabszámot.

A látszat ellenére semmi illegális nem történik, csak éppen a heti tojásszállítmány érkezett meg. A körben állók nagy része az épületben székelő cég tudatos alkalmazottja, aki úgy döntött, hogy a hipermarketben kapható, ipari tenyésztésből származó tojások helyett a YouTyúk-gazdáktól származót választja. Mi is átvesszük a kétheti adagunkat, az újrahasznosított dobozban a tojások mellett ott van a gazdától származó, és a szolgáltatást nyújtó vállalkozó számlája is. Miután az elégedett vásárlók továbbállnak, Balogh Ákos, a YouTyúk alapítója óvatosan kitolat a tojásokkal megrakott kombijával, és megy a következő átadópontra, a Köztelek utcába, ahol 10 órára várják.

hirdetés

Bár ez volt az első hivatalos budapesti szállítás időpontja, múlt héten már volt szerencsénk átvenni egy exkluzív tízes pakkot. Előre szóltak, hogy mivel itt nem szabványokkal dolgoznak, előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb tojásokat kapunk, ne lepődjünk meg. Inkább az utóbbi jött be, akkorák voltak a tojások, hogy alig fértek el egymás mellé a hűtőajtóba e célra beépített műanyagtartóban. Alig vártuk a szombat reggelt, amikor kényelmesen nekiülhetünk a fejedelmi tanyasi tojásból készült villásreggelinek. A rántottát direkt nem fűszereztük nagyon, és nem variáltuk túl sok zöldséggel, hogy tisztán érződjön a tojás íze. Persze nehéz ilyenkor eldönteni, hogy mennyire dolgoznak pszichológiai tényezők, mennyire győzi meg magát az ember arról, hogy amit eszik az fenséges, hiszen kapirgálós tanyasi tojásból készült. Így vagy úgy, nem csak a riport kedvéért mentünk el az első hivatalos budapesti kiszállításra, hanem hogy betárazzunk a következő hetekre is.

Előfeltétel: örökbe kell fogadni tyúkot

Ahhoz, hogy a leírt módon érkezzen a 10 darab házi tojás, két tyúkot kell örökbe fogadni. Persze csak jelképesen, a tartásdíj egy részét kell megfizetni a gazdának. A YouTyúk által kínált szolgáltatás ugyanis arra alapoz, hogy a tanyasi tojás iránt elkötelezettek hajlandók áldozni arra, hogy egészséges, kapirgáló tyúkok tojásai kerüljenek a rántottába. A tojás maga nem kerül többe, mint ha a piacon vennénk, darabja mindössze 34 forint, azonban a szolgáltatást igénybe vevőknek emellett tyúkonként 250 (Budapesten 450) forintot kell fizetniük havonta, amiből a szállítási költségeket, az anyagköltséget és a rendszer fenntartását finanszírozzák.

Így a kistermelők biztonságosan tudnak kalkulálni, amiben az is segíti őket, hogy a rendeléseket egy hónapos időtávokra előre kell leadni. „A fő oka, hogy a háztáji állattartás szinte megszűnt vidéken, mert a gazdák a változó megrendelések hiányában bizonytalan helyzetbe kerültek, illetve nincs idejük az értékesítéssel, piacra járással foglalkozni, ezért egyre inkább lemondanak a baromfiudvar fenntartásával járó maceráról, így lassan már az is nehezen – vagy egyáltalán nem – jut tanyasi tojáshoz, aki nem a hipermarketekben szeretne vásárolni. Mi ezt a tendenciát szerettük volna megfordítani” – mondja Balogh, aki nejével, Balogh-Palásthy Annával együtt indította el a Youtyúkot.

A pár egy kistelepülésen, a Veszprém megyei Litéren él, ahol először kicsiben valósították meg terveiket a helyiek rendeléseit összegyűjtve, így biztos forgalmat generálva – az így három kistelepülést ellátó – gazdának. „Az ismeretségi körből egyre többen szerettek volna csatlakozni, például Veszprémből is, ezért, hogy mindenkinek megérje, kitaláltunk egy olyan rendszert, amelyben egy bizonyos rendelésszám fölött kiszállítjuk egy előre egyeztetett átvevőpontra a tojásokat heti rendszerességgel, így született a YouTyúk” – ismerteti vállalkozása első lépéseit az alapító. A budapesti kiszállítás most, november 13-án indult, több átadóponttal, de ahogy Balogh mondja, „az átadás helyszínei folyamatosan bővülnek, ahol összejön több rendelés, mondjuk egy irodaháznál, oda kiszállunk”.

A rendelést a weboldalon lehet megtenni: először meg kell adni, hány tojásra van szükségünk egy héten, majd a kalkulátor kidobja, hány tyúkot kell ehhez örökbe fogadni. A következő lépésben ki lehet választani, melyik gazda farmjáról szeretnénk megkapni a tojást. „Ez a hitelesség szempontjából nagyon fontos, hiszen a megrendelő így láthatja, hogy ténylegesen honnan érkezik a tojás. A gazdák mellett szerepel kép és egy rövid bemutatkozás is, de aki nem éri be ennyivel, az el is látogathat a farmra, hogy meggyőződjön róla, jól tartják-e tyúkját” – meséli a gépészmérnökként végzett Balogh, majd hozzáteszi: múlt héten például egy cég dolgozói valóban ellátogattak "gazdájukhoz", és nemcsak az állattartás mikéntjéről bizonyosodtak meg, de alkalom nyílt egy kis traktorozásra is a gyerekek legnagyobb örömére.

Az egyik gazda, akinél a tojások a dobozba kerülnek Tradler József. "Jelenleg több mint 300 tyúkot tartunk, ami durván 8000 tojást jelent havonta. A mai, első budapesti kiszállítással 2000 tojáson adtunk túl, ami kétheti adag. Bízunk benne, hogy a megrendelők száma tovább nő, hiszen ha megkóstolják a tojást, ajánlani fogják, észre lehet venni a különbséget" – mondja a gazda, aki egyébként lakatosként dolgozik, de ha ilyen ütemben nőnek a megrendelések, akkor bővíteni fogja az ólat, és már teljes munkaidőben szeretne ezzel foglalkozni. "A tyúkok szabad tartásban vannak, de éjszakára be kell zárni őket, különben elviheti valamilyen ragadozó, illetve ha nagyon hideg van, bent maradnak" – magyarázza ennek szükségességét Tradler. A tyúkok egyébként természetes tápot kapnak, 70%-a kukorica, illetve búzadara, a maradék pedig természetes anyagokat tartalmazó takarmánykoncentrátum.

Gaschler-Gyeviki Nóra már több hónapja rendszeres megrendelő, aki a Facebookon akadt rá a Youtyúkra. „Régóta zavart, hogy a boltok polcain többnyire csak a 3-as kóddal ellátott – ketreces, ipari körülmények között tartott tyúkoktól származó – tojást lehet megtalálni, de a lakóhelyünkhöz közel nem sok lehetőség volt, ahol akár biotojást tudtam volna venni” – mondja a veszprémi megrendelő. „Nem vagyok egy gourmet, hogy az ízek közti különbséget elemezzem, de az mindenképpen szembetűnő, hogy a bolti tojással ellentétben ezeknek sokkal erősebb a héja” – mondja a különbséget firtató kérdésünkre. A hozzájuk legközelebb eső Aldiban a biotojás darabja 51 forint, a Youtyúk-tojás darabja pedig 47 forint, úgy, hogy azt házhoz kapja. Nóra hangsúlyozza, hogy számára nem csak a tudat fontos, hogy egészséges étel kerül az asztalra, de örül, hogy ezzel támogathatja magyar kistermelőket is.

A kezdeményezéssel nemcsak a vidéki gazdák sorsát szeretnék jobbra fordítani, de a későbbiekben a kétgyermekes család is ebből szeretne megélni, bár egyelőre minden forintot visszaforgatnak a vállalkozásba. Balogh ráadásul bevallotta, a baromfinként 250 forintos vidéki örökbefogadási díjjal kicsit alálőtt, a budapesti viszont a megrendelések növekedésével még csökkenhet is. Jelenleg a Veszprémből szállítás dobja meg az árakat, amin idővel az is segíthet, hogy a kereslet növekedését további gazdák bevonásával tudják majd kiszolgálni, akik a tervek szerint – többek között – Budapest környékéről kerülhetnek ki.

Jelen állás szerint, havi 40 tojásra kalkulálva, az örökbefogadási díjjal együtt Budapestről 2260 forintért vehető igénybe a szolgáltatás, ami tojásonként 57 forintos árat jelent. Ez elsőre kicsit borsosan hangzik, de az alapítók arra építenek, hogy a megrendelők inkább azon tudatos vásárlók közül kerülnek majd ki, akik nemcsak hajlandók többet fizetni azért, hogy 100 százalékig biztos eredetű, természetes tojáshoz jussanak, hanem belátják: a hipermarketek dömpingáron kínált termékeinek alternatívájához áldozatra van szükség. „Azokkal a gazdákkal lépünk csak egyességre, akik maguk termelik meg a tyúkok táplálékát, így garantálható a tojások vegyszermentessége, ráadásul a YouTyúk-tojások természetes eredetüknél fogva jóval több hozzáadott emberi és szellemi értéket hordoznak, mint ipari tartásból származó, osztályozógépekből kikerülő társaik” – húzza alá Balogh.

A Youtyúk felhasználóinak száma napról napra nő, Budapesten már 100 körüli a megrendelői szám, pedig az első kiszállítás csak ezen a héten történt. Az alapítók a befolyó összegből olyan családokat szeretnének támogatni, akik tartanának állatot, csak jelenleg nem tudják kinek eladni a tojásokat. A távlati célok között szerepel, hogy ezeket a családokat YouTyúk-takarmány biztosításával segítenék, helyi szántóföldi növénytermelők bevonásával, hogy a kezdeti beruházási költségeket minimálisra csökkentve is ösztönözzék az állattartást. De a Balogh házaspár itt nem állna meg, mert ahogy mondják, a tojás mellett felvetődött az igény a füstölt húsárura, zöldségre és gyümölcsre is, így más termelők bevonásáról is folynak a tárgyalások.

Nincs szükség importra, 30 km-en belül minden elérhető

A 30km elnevezésű társadalmi vállalkozás ugyan nem szállítja ki, de összegyűjti felhasználóinak a 30 kilométeres körzetben található termelőket. Az alapítók felismerték, hogy amíg a fejlett világ nagy része ma szupermarketekből szerzi be az élelmiszerek jelentős részét, addig a vásárlók egyre növekvő részének lenne igénye a többnyire mesterségesen érlelt, tartósított ételek helyett egészségesebb élelmiszerekre, csak éppen nem tudják, hol szerezzék azt be. Mindeközben a – sok esetben – szomszédos, minőségi élelmiszereket előállító kistermelők nem tudják kinek eladni terményeiket, mert nem tudnak bekerülni a magas elvárásokat állító kereskedelmi láncok boltjainak polcaira, hogy egyáltalán felvehessék a kesztyűt a tömegtermelt élelmiszerek dömpingáraival. Ezt az ellentmondásos helyzetet szerették volna feloldani az alapítók azzal, hogy létrehoznak egy olyan platformot, ahol a termelők találkozhatnak a vevőkkel. Ráadásul környezettudatossági szempontokat is szem előtt tartva az oldal csak azokat a termelőket dobja fel a címmel beregisztrált felhasználóknak, akik 30 kilométeres körzetben elérhetőek, így a termények utaztatásával járó szén-dioxid-kibocsátás is minimálisra csökkenthető, nem beszélve a szállítási költségekről.

A termelőknek beregisztráláskor írniuk kell egy rövid bemutatkozást, így a felhasználók minden szükséges információt egyből látnak a telefonszámot is beleértve, így akár egy gombnyomással kapcsolatba tudnak lépni a hozzájuk legközelebbi vagy legszimpatikusabb termelővel.

„A szolgáltatás célja, hogy a lakosságnak lehetősége legyen könnyen és gyorsan, versenyképes árakon, helyben termelt, friss, egészséges élelmiszerhez jutni” – magyarázza a hvg.hu-nak Hámori Zsuzsa, az egyik alapító. „Továbbá szeretnénk, ha a helyi kistermelők is megtalálják felvevőpiacukat, ne kelljen áruikat több száz kilométert utaztatni a fogyasztóig. Ki tudunk kapcsolni néhány kereskedőt a láncból, így ha nem is olcsóbbak az árak, mint egy hipermarketben, azért elég versenyképesek tudnak maradni termelőink” – teszi hozzá.

Az ősszel indult kezdeményezésnek már több mint 4000 felhasználója van, és több mint 150 termelő regisztrált az oldalon. Hogy tényleg csak egy gombnyomásra legyen a friss zöldség, telefonos alkalmazás is letölthető, ami Android- és iOS-készülékeken is működik. A vállalkozásnak egyelőre nincs bevétele, a három alapító lelkesedésből és az európai uniós ÉMOP-1.3.1-12 program keretében, 8.900.000 Ft támogatásból valósította meg terveit.

Még a tojás színét is táblázat alapján választják

A gasztronómiai trendet meglovagló Based on Pig-csoport célja, hogy felvilágosítsa a fogyasztókat, de nemcsak arról, hogy mit nem érdemes a kosarunkba rakni, hanem utánajárnak ételekkel kapcsolatos városi legendáknak, eloszlatnak tévhiteket is. Egyik kutatásukban a tojásokon látható kódoknak jártak utána, és kiderült, mit érdemes a számokon figyelni: a kód első számjegyéből ugyanis kiderül, hogyan tartják a tojást adó állatot. A 0 az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött táplálékkal etetett állatok tojásait jelenti, az 1-es a tanyasi szabadtartású, ahol az állatok nagyobb mozgástérrel rendelkeznek, a 2-es, ahol az állatok egy nagyobb csarnokban élnek, bár sűrűn vannak, mégis tudnak valamennyit mozogni, a 3-as a ketreces tartású, ahol az a tyúkok kis ketrecekben, a mozgás lehetőségétől teljesen megfosztva élnek. Egyes vagy nulla kezdetű kóddal rendelkező tojáshoz elvétve lehet hozzájutni. A tojás sárgájának színére is létezik besorolási rendszer. A Hoffmann LaRoche cég 15 árnyalatú színskálán sorolja be a tojások sárgájának színét, és gyárt az egyes színek eléréséhez szükséges adalékanyagokat, így a nagyipari követelményeknek szem előtt tartó termelők előre kiválaszthatják a színskálán, hogy milyen színű tojássárgáját várnak a tyúkoktól, és annak megfelelő színezéket tartalmazó tápot adnak nekik. Érdemes tehát nem a dobozra ragasztott kép alapján választani.

De hol vannak a termelői piacok?

Bár a kormányzat igyekezett elősegíteni a termelői piacok gombaként való szaporodását, az eredmény azonban felemásra sikerült. Az indokok közül az egyik legmeghatározóbbat a Youtyúk-alapító Balogh Ákos is szóvá tette, miszerint a gazdák aligha tehetik meg, hogy naphosszat a piacon ácsorogjanak, főleg úgy, hogy mindezt mondjuk száz kilométerre tegyék a gazdaságuktól. Nem csak a munkavégzésből kieső idő, de a szállítási, utazási költségek miatt sem éri meg nekik, a helyüket pedig elfoglalják a nagybani piacon bevásárló viszonteladók.

Forrás

Kép: Veres Dalma

TOP 5