Skip to main content

Az elmúlt 20 évben a zöldséget és a gyümölcsöt nem volt divat otthon megtermelni, a vidéki településeken élők is - akik többségének volt konyhakertje - inkább a boltba jártak értük. Ezen kíván változtatni a konyhakertek művelését ösztönző mozgalom.

Az újra megművelt konyhakertek átalakíthatják a vidéki települések képét, nemcsak vizuálisan, hanem a szemléletet tekintve is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.

hirdetés
 

Szakáli István Loránd A legszebb konyhakertek című országos program idei értékelő rendezvényén kiemelte: mindazok, aki részt vesznek a programban úttörőknek számítanak, hiszen egy olyan értéket tesznek a helyére konyhakertjeik gondozásával, ami az elmúlt két évtizedben egyre csak sorvadt. 

A zöldséget, gyümölcsöt nem volt divat ugyanis otthon megtermelni, a vidéki településeken élők is - akik többségének volt konyhakertje - inkább a boltba jártak értük. Ezen kíván változtatni a konyhakertek művelését ösztönző mozgalom - ismertette. 

Kovács Szilvia, a program ötletgazdája, Karcag alpolgármester elmondta: a program alapvető célkitűzése, hogy mintát adjon az embereknek arra, miként kellene jobban, értelmesebben élni, miért jó, ha kertjeiket megművelik és nem hagyják parlagon. 

Az a legbiztonságosabb élelmiszer ugyanis, amit maga termel valaki, arról mindent tud, az valóban saját munkájának gyümölcse - mondta. Közölte: az idén az ország 18 megyéjéből és a határon túlról is, összesen 128 településről összesen 1447 kertnevezés érkezett. Ez mintegy 3000-4000 résztvevőt jelent. 

A bírálók összesen 55 település 134 kertjét jelölték a Magyarország legszebb konyhakertje díjra. A bírálók 44 országos díjat ítéltek oda, továbbá 7 megújító különdíjat (olyanoknak, akik már egyszer megkapták a díjat), valamint 3 díjat kaptak a legtapasztaltabb konyhakert-művelők. A díjazottak 30 települést képviseltek. 

A mozgalom ötletgazdája a rendezvényen meghirdette a 2015-ös programot is, a jelentkezők csatlakozását a jövő év február 28-ig várják.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Forrás

Kép

TOP 5