Skip to main content

Valóban jó, ha szemétbe kerül az üres tojáshéj? Az értékes anyagokból álló természetes kompozit angol kutatók szerint bioműanyagként nyerhetne második életet csomagoló- vagy építési anyag formájában, de gyógyszer is kivonható belőle.

Az üres tojáshéj újrahasznosítási módozatainak kifejlesztésén dolgoznak a brit Leicesteri Egyetem kutatói. A héjra jelenleg értéktelen szemétként tekintenek világszerte, jobb esetben a komposztban, rosszabb esetben a szemétlerakóban végzi. Ez nemcsak a különleges alapanyag miatt pazarlás, hanem mert világszerte milliókat fizetnek a szerves hulladék kezeléséért az érintett élelmiszertermelő és -feldolgozó cégek, holott bevételre is szert tehetnének ebből.

A tojáshéj 95 százaléka kalcium-karbonát (akárcsak az emberi csontvázé), a maradék öt százalék szerves anyag és pigment. A kalcium-karbonátot egyes műanyagokhoz keverve "szaporítani" lehetne a mind drágább kőolajból előállított mesterséges alapanyagot. Például készülhetne a tojásos-műanyagos kevercsből élelmiszeres doboz, építési alapanyag, de persze tojástartó is a Leicester munkatársai szerint.

Tojásétel, tészta, jégkrém vagy majonéz formájában az Egyesült Királyság 62,2 millió lakosa évente fejenként 185 tojást fogyaszt el , ami 11,5 milliárd darab évente. Egy tyúktojás átlagos tömege 58 gramm, aminek 10-12 százalékát teszi ki a héj, azaz az Egyesült Királyságban 69 ezer tonna tojáshéj kerül a szemétbe. Magyarországon évente 2,7 milliárd darab tojás fogy, amiből 2,5 milliárdot itthon termelnek meg. Tehát itthon is évente nagyjából 16 000 tonnányi ingyenes bioműanyag- és gyógyászati-alapanyag vész kárba.

A tojáshéj szerves összetevői közül a glükózaminoglikán (GAG) nevű szénhidrátok az emberi szervezetben a fehérjékből álló kötőszövetekhez (porcok, inak, szalagok, ízületek) kapcsolódva fokozzák azok vízmegtartó képességét, javítják szilárdságukat és rugalmasságukat, ezért a gyógyászati ipar tudná hasznosítani ezeket a vegyületeket. A tojáshéjban lévő, szintén vízmegkötő hialuronsavra a kozmetikai cégek tarthatnak igényt. A kondroitin-szulfátot az érelmeszesedés és az ízületi gyulladás ellen gondolják hasznosnak a kutatók - alternatív medicinaként.

"Újszerű eljárásokat keresünk a feldolgozásra, méghozzá úgy, hogy a helyben képződött hulladékot fenntartható és pénzügyileg is sikeres módon alakítsuk használható termékké" - mondta a nagy-britanniai kutatást vezető Andy Abbott professzor, a Leicesteri Egyetem kémia tanszékének vezetője.

A kísérletet támogatják a környékbeli tojástermelők is. A leicesteri Just Egg tojás- és majonézgyártó hetente 1,3 millió tojást dolgoz fel, ami után tíz-tíz tonna tojáshéjat küld a lerakóba. Ezért évente harmincezer font - 10,8 millió forint - hulladékkezelési díjat fizet. Ebből az összegből a vállalat új munkahelyet tudna teremteni vagy a kutatás-fejlesztés területen fektethetné be, ráadásul a tojáshéjas bioműanyagból ideális csomagolóanyagot nyerne.


Forrás: origo
Kép: AFP

TOP 5