Skip to main content

Ha ennek a kis borsodi településnek az utcáit járjuk, semmi rendkívülit nem láthatunk, ez a falu is olyan, mint a többi. Vagy mégsem?

A falu évekkel ezelőtt létrehozott egy biogazdaságot, mely azóta is töretlenül fejlődik. Hernádszentandráson - avagy, ahogy talán jobban ismerik, Bioszentandráson - a biotermesztés műhelytitkait anno egyetemektől tanulták a helybéliek, majd kamatoztava a tudást, terjeszkedni kezdtek. Jelenleg már két és fél hektáron folyik a gazdálkodás, de folyamatosan bővítenének: már azt nézik, hogy a térségből melyik település tudna még csatlakozni hozzájuk.

hirdetés

A névből is adódóan a falu lakói bio zöldségeket és gyümölcsöket termesztenek, ellátva ezzel a saját falujukat, a felesleget pedig piacokon, éttermeknek értékesítik. Természetesen Bioszentandráson is támogatással, pályázati konstrukcióval indult 2010-ben az önellátás kialakítása, így teremtődtek munkahelyek a piciny kis településen, hisz más munka nem volt adott a faluban. Mivel az önkormányzat kiváló termőföldekkel rendelkezett, jó lehetőségnek látszott tehát a helyi mezőgazdaság fellendítése, ezért a polgármester vezetésével a lakosság belevágott a "projektbe".

A helyiek nagyon büszkék arra, amit elértek, még egy Európai Innovációs Díjat is elnyertek. De nem csak magukra büszkék, hanem a polgármesterükre is, aki, ahogy az alább elérhető filmben az egyik hölgy elmondja, az egészet beindította. Sokan a munkanélküliség világából csöppentek a kezdeményezésbe, ennek ellenére szinte azonnal fontos láncszemeivé váltak a vegyszermentes termesztésnek, mely igazolja számukra, hogy lehet másképp, önfenntarthatóan is élni. Sok ember számára ez a valódi siker kulcsa.

Mik a közelebbi tervek?

A feldolgozó üzem nemsokára kész, így Bioszentandrás jövőre már teljesen önfenntartó akar lenni, és kizárólag a piacról akar megélni. A falu jelenéről és jövőbeli terveiről rövid videó itt tekinthető meg...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5