Skip to main content

 

Régóta hozzászoktunk, miszerint télen is kapható a nyári zöldségek nagy része a szupermarketekben, így például a paradicsom vagy a paprika. Mindenki eldöntheti, megveszi-e ezeket, vagy marad-e a szezonális hazai zöldségeknél, és azokat fogyasztja-e, télire pedig ezekből rak-e el májustól októberig befőttet, savanyúságot, vagy készít-e lekvárt, pürét vagy pestót.

Mivel nem járunk szupermarketekbe vásárolni, csak termelői piacokra, így nem tudjuk teljesen összehasonlítani minden esetben, az áruház vagy a paic árai jobbak-e. Azt azonban tudjuk, hogy leginkább akkor vásárolunk zöldséget vagy gyümölcsöt, amikor annak szezonja van. Ekkor a piaci ár ugyanis jóval olcsóbb az átlaghoz képest, emellett versenyképes lehet a szupermarket rosszabb minőségű termékeinek az árával is, így még jobban is jöhetünk ki a pénzünkből, ha ugyanannyiért jobb minőséget kaphatunk.

hirdetés
 

Sajnos sokan nem tartják szem előtt ezt az "alapigazságot", így rendre az áruházakban vásárolnak, pontosabban dobják ki a pénzüket az ablakon. Nekik próbál segíteni az az alább elérhető táblázat, mely mutatja, mikor van az egyes zöldségek vagy gyümölcsök szezonja. Okostelefon esetében a táblázat bármikor segítségül hívható, ha éppen vásárolni támad kedvünk, de nyomtatott formában is elhelyezhető jól látható helyen a konyhában, így mindig tudhatjuk, mikor mit vásárolhatunk olcsóbban. Éves szinten ez jelentős megtakarítást, egy négytagú család esetében százezreket is feltételezhet.

Ne feledjük még azt sem, a helyben vásárolt termény mindig környezetkímélőbb, mint a külföldről hazánkba szállított áru, illetve szempont az is, hogy a magyar gazdát támogassuk forintjainkkal, ha vásárolunk, ne a multik hasznát növeljük. Ha pedig kedvünk támad TE SZEDD! akciók keretében beszerezni a zöldséget vagy a gyümölcsöt, érdeklődjünk a környezetünkben vagy az interneten, hova látogathatunk el, hisz ekkor spórolhatjuk meg a legtöbb pénzt. Sok kicsi, sokra megy!

Jó szemezgetést a táblázathoz, mely ide kattintva érhető elAmennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

 

Kép

TOP 5