Skip to main content

 

Rozsály polgármestere, Sztolyka Zoltán, bár eleinte megszólták érte a falubeliek, nem autóval, hanem biciklivel jár. Így kezdődik az a film, melyet még tavaly forgattak a méltán híres településen.

Jól mutatja mindez azt a szerénységet, ahogy egy helyi vezetőnek kell viseltetnie a helyi lakosok felé. Azaz miközben a polgármester megválasztása óta szerényen él, az általa vezetett település épül-szépül, fejlődik.

A fejlődés egy látszólag egyszerű koncepción alapul, melyről már mi is hírt adtunk korábban. Rozsály teljes mértékben önfenntartásra törekszik, mely program sikere a helyben élő összetartó közösségen és az önkormányzati tulajdonban lévő termőföldön alapszik, azaz tulajdonképpen a közösségi termelésen. Ha ebből akár egy is hiányzik bármely hazai településen, a falu nem lesz képes önellátásra, vallja a falu vezetője.

hirdetés

Ez a fentebb jól körülírt épülés-szépülés azonban olyan látványos volt már néhány év alatt, hogy nemcsak a magyar belügyminisztérium, hanem a BBC és a CNN érdeklődését is felkeltette, nemrég pedig a Gasztroangyalt vezető Borbás Marcsiét is.

Az ott készített film, mint minden epizód, rendkívül élvezetes, ugyanakkor bepillantást nyerhetünk a falu mindennapjaiba is, hogyan kell/érdemes gazdálkodni egy vidéki kisfaluban, és miért éri ez meg anyagi értelemben is az ott lakóknak.

Miben önellátó Rozsály, miért is ilyen sikeres a település? Vegyünk néhány példát!

Rozsály termőföldjének köszönhetően egyszerre két zöldséges kerttel rendelkezik, melyen gazdálkodva a növénytermesztés mellett állatokat, pl. lovat és disznót is tart, így helyben adott az ember önfenntartásához szükséges összes élelmiszer alapanyag.

A disznóállomány általában 50-70 állatot számlál, hisz a közkonyha naponta 400 adag ételt készít el, amihez kell az állandó húsellátás. Az önellátásra tekintettel a falu lakóinak nem kell a boltokban húst vásárolnia, a település konyhája révén saját magát látja el. Tyúkot és csirkét azonban nem tart a falu, hisz az a szomszédos település reszortja, azaz nemcsak Rozsálynak kell megélnie a térségben, hanem más falvaknak is, ezt vallják a rozsályiak.

A település gazdaságában mindenki saját magának tárolhatja a tritikálét vagy a málét, mindenkinek van egy fakkja, abból látja el saját magát, ha szükséges, hisz a helyi lakosok zöme a gazdaságban dolgozik, mégpedig közös erővel. Ez a polgármester elmondása szerint, mióta világ a világ, így van a faluban, még ha ezen bárki is meglepődik. A falubeliek inkább azon csodálkoznak, miért nincs ez így más helységekben is, mondja el a polgármester a film közepe felé.

De nézzük, miben önellátó még a település!

A falu lakói nem maguk rendelik meg télire a tűzifát például, hanem maga a falu. Így olcsóbb is, minek kapcsán mindenkinek szétosztásra kerül a tüzelő, a film is mutatja, hogyan állnak a halmok a gazdaság udvarán.

De láthatunk itt még betonoszlop üzemet is, mely az oszlopokon felül készít még térkövet is. Utóbbi egyelőre a település szépítését szolgálja, míg előbbiből már futja értékesítésre is. Az oszlopok gyártására szolgáló üzem azért került kialakításra, mert a 90-es években, mikor körbe kellett keríteni a zöldséges kerteket, kellett a sok oszlop. Mivel ezek elég drágák voltak, a helyi lakosság úgy döntött, inkább gyártani kell, mint venni.

A településen kisbolt is működik, ahol nemcsak az önkormányzat értékesítheti termékeit, hanem bizományban a helyiek is. Évente ez kb. 3 millió forintot hoz azoknak a lakosoknak, akik terményeiket adják el a boltban, pontosabban a bolton keresztül. Mindez persze azt feltételezi, hogy mindenkinek legyen kiskertje…

Rozsály igazi közösségi életet él, melynek keretében a fiatalok is megismerik a tradíciókon keresztül az önellátás mögött lévő eszmeiséget, illetve magát a technológiát, így a falu nem néptelenedik el, tartja magát globalizálódó világunkban.

Továbbiakban azonban beszéljenek helyettünk a filmkockák, így megtudhatjuk azt is pl., hogyan készül a savanyú-káposztás nudli birsalmával vagy „cigány” lecsós hús:

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

Kép

TOP 5