Skip to main content

 

Amikor már végképp azt hisszük, hogy elfogy az út és lementünk a térképről, egy takaros tanyát találunk Mezőtúr határában. Mógáék töltik itt manapság különlegesnek számító mindennapjaikat.

Melinda és Péter közel nyolc esztendeje döntött úgy, hogy tanyán szeretnék leélni életüket, lehetőségek szerint megteremtve az önellátás feltételeit. Mára ezt szinte teljesen sikerült megvalósítaniuk, kicsiny gazdaságuk nem csak a családot tartja el, de még hasznot is termel, főként a méhészkedésnek köszönhetően.

hirdetés

– Egy kaptár volt Péter nagyapai öröksége, azzal indítottuk a „minigazdaságot" – idézi fel a kezdeteket Melinda. – Ma már 65-70 méhcsaládunk van, s időközben csak úgy magunktól, az internetről, illetve egy idős méhész tanácsai alapján elsajátítottuk ezt a szakmát.

Közel nyolc hektáros terület tartozik Mógáék tanyájához, elsősorban itt szokták legeltetni a méheket. Többek között akácra, repcére, napraforgóra viszik őket, idén pedig újításként mustármézzel is próbálkoztak.

– Egyelőre úgy tűnik, közepes lesz az idei szezonunk, nincs tehát okunk panaszra – teszi hozzá Péter. – Ez elsősorban időjárástól, területtől függ, szinte minden méhész esetében más. Ha épp jó időpontban sikerül valahová letelepíteni a méhcsaládokat, kedvező lesz a mézhozam is. Nem csak tudástól, tapasztalattól függ, de sok esetben a szerencsétől is. A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Mészáros János

TOP 5