Skip to main content

kindertejszelet

A Foodwatch német fogyasztóvédelmi szervezet folyamatosan górcső alá veszi azokat a termékeket, melyeket félrevezető szlogenekkel reklámoznak.

Az emberek jóhiszeműen abban a tudatban fogyasztják például az Actíviát vagy a Kinder tejszeletet, hogy ezzel tesznek valamit az egészségükért. A magasabb ár pedig inkább meggyőző erővel bír, hiszen azt gondolják sokan, a jótékony és valós hatás miatt emelkedik ki a többi közül árban is.

A Foodwatch minden évben olvasói szavazatok alapján díjat ad a legfélrevezetőbb termék gyártójának és természetesen építő kritikája mellett ésszerű, vásárló- és egészségbarát javaslatokkal látja el. Az idei győztes a Kinder tejszelet, tavaly a Monte tejital, előtte pedig a Danone Actimel volt.

A Foodwatch idei nagydíját, „Az év arany megtévesztése” címet a Kinder tejszelet gyártójának, a Ferrerónak adományozta. Ennek oka, hogy a „könnyű”-nek titulált és étkezések között javasolt „sok tejből és mézből készült” szelet valójában több kalóriát tartalmaz magas cukor- és zsírtartalmának köszönhetően, mint egy csokis tejszíntorta szelet. A Foodwatch ajánlása szerint akkor nem lenne félrevezető a termék ismertetése, ha sima édességnek lenne definiálva.

Második helyezett a Danone Actívia lett. A Danone termékét mindenki ismeri, sőt még azt a bizonyos kimondhatatlan nevű baktériumot, a bifidus actiregularist is többé-kevésbé minden televízió néző megtanulta már, ami minden reklámszpotban mintegy varázsszóként hangzik el. A Danone reklámjai, reklámarcai azt sugallják, hogy egy egészséges, magára valamit is adó nőnek, ezt kell ennie. A reklámkampány elismerésre méltó, hiszen annyira képes beszuggerálni a vásárlókba a csodatévő hatást, hogy még azok is ezt veszik le a polcról, akik nehezen engedhetik meg maguknak. A valóság pedig nem ilyen barátságos. Az Actívia sokkal többe kerül, mint egy sima natúr joghurt, hatása mégsem jobb egy fokkal sem. Semmiféle emésztési zavart nem képes gyógyítani, sem pedig megelőzni jobban, mint a hagyományos társai. A vásárlók pusztán ezt a hatalmas marketingkampányt kénytelenek megfizetni és nem a benne rejlő csodát. Az egészséges étkezéshez senkinek nincs szüksége Actíviára.

nimm2A dobogó harmadik fokára a Nimm2 cukorkát választották, melyet gyártója, a Storck, magas vitamintartalmával emeli ki az édességek színes tárházából. Sok gyerek és szülő automatikusan ezt választja, ha már mindenképpen nassolni akarnak, hiszen a reklámok szerint a nimm2 „egészséges”, „értékes”, és a szükséges élelmiszerek közé tartozik. Természetesen ez is csak egy jó reklámfogás, hiszen ez a cukorka sem jobb vagy rosszabb, mint akármelyik másik. Ez a csöppnyi hazugság ötven éve van a piacon.

Tavaly a Monte tejital nyerte el a koránt sem dicsérő címet, előtte évben pedig a Danone Actimel. A Monte tejital amiatt kapta az olvasók legtöbb szavazatát (több mint 30 ezer szavazat), mert cukortartalma a kóláéhoz hasonló, kb. 8 kockacukornyi, azaz 12 %-nyi. Étkezések között javasolták fogyasztását főleg gyerekeknek. A Monte termékekre egyébként általánosságban igaz ez a magas cukortartalom. A tiltakozásnak annyi hatása volt, hogy levették a két étkezés közbeni ajánlás szövegét, és a cukortartalmát is csökkentették 8-ról 7 kockacukornyira. Ami azért valljuk be, még most is nagyon magas.

actimel

2009-ben a Danone Actimel kapta a legtöbb szavazatot a legmegtévesztőbb termékek versenyében. Ez a joghurtital szintén mindenki által ismerős, hiszen nap mint nap találkozunk reklámjaival, hirdetéseivel. Állításuk szerint mindennapi fogyasztásukkal növekszik immunrendszerünk ellenálló képessége. A valóságban viszont a natúr joghurtnál sokkalta magasabb áron értékesített joghurtital, hasonlóan a már tárgyalt Actíviához – a magas cukortartalma mellett – semmiféle prémium hatást nem biztosít, ugyanazt tudja csak, mint az egyszerű társai. A Danone sajnos ezzel a termékkel éppen a kisgyerekeket célozza meg, akiket pedig nem etikus egészségesnek titulált cukrozott, méregdrága joghurtitallal itatni.

A gyerekek komoly célcsoportot képeznek a gyártók félrevezetésekor. A különféle édességek, tejtermékek, melyeket az egészséges életmód jegyében reklámoznak magas cukor- és zsírtartalmuk miatt éppen ellenkező hatással bírnak. Például a Kinder csokoládé szelet extra tej- és kalcium tartalmával reklámozza magát. A valóságban viszont egy gyereknek 13 szeletet kellene megennie ahhoz, hogy a napi kalcium szükségletét fedezze belőle. Ha így tenne, akkor az olyan lenne, mintha 48 darab kockacukrot és egy fél csomag vajat is megenne közben. Mindezek tudatában jobban gondoljuk át, milyen termékeket teszük bevásárlókocsinkba legközelebb.

Cikk szerzője: Hagara-Nagy Nóra  

Forrás: http://noitestkultura.com/

TOP 5