Skip to main content

 

A már nem is olyan távoli jövőben a termőföldeket aprócska robotok művelhetik, legalábbis ezt ígéri egy német agrárvállalat.

A pici robotok távirányítással, egy erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével, felhőből irányítva működnek, ahogy látható ez az alábbi videón is.

hirdetés

Az uniós támogatással folyó projekt (MARS: Mobile Agricultural Robot Swarms) egyelőre csak a vetésre koncentrál, mely ha sikeres, sorra kerülhet más mezőgazdasági munka elvégzése is.

A helyszínre, azaz a termőföldre a tervek szerint egy "anyahajó" szállítja az apró, egyébként kevés áram felhasználásával működő munkásokat.

Ott az utasítás szerint szétrajzanak, és előre meghatározva végzik el az ültetést, hozzá a vegyszerezést, hogy az elültetett magból optimálisan fejlődhessen a növény.

Ha esetleg bármely robot meghibásodik, egy másik áll a helyére, de nemcsak ez az érdekes a projektben, hanem még az is, hogy a robotok akár a nap 24 órájában is dolgozhatnak.

Mindez attól függ, az ember, aki egy appon keresztül ellenőrzi a munkájukat, mennyi időt tud eltölteni a felügyelettel, illetve azon adatok kielemezésvelt, mely menet közben adódik.

A fejlesztők szerint, bár a kereskedelemben való megjelenésről még igen távoli lenne beszélni, biztosak abban, hogy a kis gépezetek előbb elterjednek a mezőgazdaságban, mint bárki gondolná.

Majd meglátjuk, a puding próbája az evés...

 

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás: maga a videó, kép: fendt.fr

TOP 5