Skip to main content

 

A háztartások évente 7 millió tonna élelmiszert és italt dobnak ki évente az Egyesült Államokban – ez hetente 5 kilogrammot jelent. 

Európában és így Magyarországon valamivel jobb az arány, de az öreg kontinens országaira is sajnos csak a pazarlás a jellemző, főleg Nyugat-Európára, azon belül is például a Brit Királyságra. Azért, hogy a tendencia ne folytatódjon tovább, mi magunk is sokat tehetünk. Hogyan?

Első lépésben talán érdemes a szakirodalmat fellapozni. A pazarlás és így a hulladék visszaszorításáról, illetve ezzel párhuzamosan arról, hogyan lehet okosan, tudatosan vásárolni, ugyanakkor havonta mégis pénzt megtakarítani, érdemes például elolvasni azt a könyvet, mely részletesen mutatja be, hogyan lehet kevesebből jobban élni és hogyan lehet hozzákezdeni a folyamathoz. (A könyv ide kattintva érhető el...) 

Néha egyszerű tippekkel is sokat lehet javítani bankszámlánk egyenlegén, ezzel is kerülve a felesleges élelmiszer pazarlását. Lássunk pár egyszerű példát!

hirdetés

A krumpli megfelelő tárolása

A burgonya élettartalmát akár meg is duplázhatjuk, ha megfelelően tároljuk: hűvös és sötét helyre van szüksége, valamint 5 és 8 fok közötti hőmérsékletre – a hűtőszekrény közel sem a megfelelő hely a tárolására. Érdemes papírzacskóban tartani, nedvességtől mentes helyen, így megakadályozható, hogy kicsírázzon. A legjobb megoldás azonban az, ha mindig csak annyi burgonyát veszünk, amennyit éppen elfogyasztunk. Ez az egyszerű alapelv természetesen igaz más élelmiszerre is.

Mondj nemet a zacskós salátára

Az előre elkészített zacskós saláták kinyitás után hamar elvesztik frissességüket, ezért inkább érdemes teljes salátafejet vásárolni, ami még sokáig kitart. A levelek le is fagyaszthatók, akár a spenót vagy a rukkola. Főleg akkor, ha van hely a frigóban, a salátához valókat pedig idényben vesszük, amikor a legolcsóbb. Egy kis számolást megér, mennyivel olcsóbb így, mintha zacskós salátát vennénk a szupermarketben.

Tegyük a tejterméket hosszan eltarthatóvá

A fagyasztott tej sokkal hosszabban eláll, érdemes kis adagokat előre betenni a mélyhűtőbe, így mindig csak annyit kell elővenni, amennyire éppen szükség van. Sajtot ugyanilyen módon lehet lefagyasztani, de akár joghurtot is, amibe gyümölcsöt is bele lehet szórni. A piacon vásárolt tejtermék mindig olcsóbb, mint a szupermarketben vásárolt, ugyanakkor sokkal jobb a minősége. Érdeklődj, hol van a közeledben termelői piac.

Legyen tartósabb a kenyér (is)

Ha a család nem eszik meg sok kenyeret egyszerre, érdemes ezt is kétszeletenként a fagyasztóba tenni. Ráadásul perceken belül ki fel lehet olvasztani, akár a mikrohullámú sütőben, akár a kenyérpirítóban (ha van ilyen funkciója). Alternatív megoldásként akár bundás kenyér is készíthető a megmaradt felesleges kenyérből, így semmi sem kerül a kukába.

Használd fel a maradék almát

Ha már az alma több hetes, kialakul egy kissé furcsa, púderes állag benne, de még nem jelenti azt, hogy ki kell dobni, ugyanis remek alapanyag alma-mártások vagy kompótok készítéséhez, amelyeket hosszabban eltarthatunk a fagyasztóban.

Nem érdemes szeletelt húsokat választani

Az előreszeletelt vagy elkészített, kisadag húsok helyett érdemes nagyobb darabot hazavinni, hisz így szinte mindig olcsóbb, majd otthon elkészíteni, felszeletelni, majd lefagyasztani – egy éjszaka alatt pedig kényelmesen fel is olvad a szendvicskészítéshez. Ne feledjük, a szeletelt termék szinte mindig drágább. Ha pedig lehetséges, vásároljunk nagyobb kiszerelésben, illetve folyamatosan figyeljünk az akciókra. Az alapvető termékek, pl. a vaj, a tejföl vagy a kenyér egy évben többször is lehet akciós.

Gazdaságos a piacon vásárolni

A gyümölcsök és zöldségek drágák lehetnek a szupermarketekben, érdemes a helyi piacra kilátogatni, mert gyakran feleannyiért is hozzá lehet jutni friss termékhez – különösen a nap vége táján, amikor a termelők már hajlamosak engedni az árból. Arról, hogy a szupermarketek hogyan "csalják" ki a pénzünket, ide kattintva lehet bővebben olvasni. Vásárláshoz használjunk okostelefonunkban rögzített listát, sőt használhatunk olyan appokat is, melyek mutatják, mennyit költöttünk, így ellenőrizhetjük, mire adtunk ki pénzt, ha engedtünk a kísértésnek és vettünk ezt-azt (feleslegesen) a szupermarketben.

Bolti pékségek

A legtöbb szupermarket péksége naponta készít friss kenyeret, mely termékekből, ivel rendkívül finomak, sokat adnak el. Ha nem esszük meg azonnal, mert túl sok egyszerre, ezt is nyugodt szívvel tehetjük a fagyasztóba.

Nem kell drága olajokat vásárolni

Főzéshez nem érdemes drága olívaolajat, vagy repcemagolajat használni, nagyobb kiszerelésben bármely olaj jóval olcsóbb lehet. Sőt, az ízesített olajokat akár otthon is elő lehet állítani.

Rend a lelke mindennek

A jól rendezett konyhai tároló már önmagában nagy segítséget nyújthat a takarékoskodásban. Érdemes a hamarabb lejáró termékeket előrébb helyezni, így nem keletkezik lejárt és kidobásra váró alapanyag.

A fagyasztó karbantartása

Rengeteg termék eltartható hónapokig a fagyasztóban, de ezeknek is van lejárati ideje. Hogy a lefagyasztott termékek ne tűnjenek el a süllyesztőben, havonta érdemes egy héten át ezeket az élelmiszereket felhasználni. Főleg akkor, ha a nyáron olcsón megvett, majd lefagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket télen használjuk fel a főzéshez. Gondoljunk csak egy "decemberi" málnakrémlevesre...

Otthoni főzés

Ahelyett, hogy kész élelmiszert vásárolnánk éttermekből vagy kifőzdékből, érdemes otthon megfőzni, vagy megsütni ezeket. Sőt, ha többet készítünk, kiporciózzuk, lefagyasztjuk és később is megehetjük. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás 

TOP 5