Skip to main content

 

Az egész országból érkeznek vásárlók, akik kifejezetten az ehető héjú gyümölcs miatt utaztak Okayama délnyugati részében található üzletbe. És bár a különleges banán darabja 6 dollárba (1.500 forint) kerül, a cégnek máris növelni kell a termelést, hogy bírják tartani a vásárlók növekvő rohamát.

A helyiek által „mongee"-nak, vagyis szuperbanánnak nevezett csemege, nem csak az ehető héja miatt különleges.

hirdetés

A banán az egyik legkedveltebb gyümölcs Japánban, évente milliós nagyságrendben fogyasztják,azonban a szigetország éghajlati viszonyai nem engedik meg a termelését, ezért nagymértékű importra szorul, leginkább a Fülöp-szigetekről.

De a D&T Farm – a cég a szuper banán mögött – kifejlesztett egy olyan eljárást, amivel egy speciális üvegházban, a megszokott 30 fokos hőmérséklet helyett már alacsonyabb hőmérsékleten is lehet termeszteni a gyümölcsöt – nyilatkozta a vezérigazgató Tanaka Tetsuya.

A módszert Tanaka nagybátyja fejlesztette ki, aki több mint negyven évet és több mint 4 és félmillió dollárt szánt a szuperbanán megalkotására. Bár a költségek igen magasnak bizonyultak, a befektetés lassan meghozza gyümölcsét. Ráadásul

Tanaka úgy véli, a kifejlesztett fagyasztásos eljárás egy nap az egész bolygó termesztésében és élelmezésében szerepet játszhat majd.

Az eljárás, amivel a gyümölcs alacsonyabb hőmérsékleten is megterem, lehetővé teszi, hogy a héja is fogyaszthatóvá váljon, ami ráadásul tele van tápanyagokkal. A D&T az eljárást nemsokára kiterjeszti az olyan gyümölcsökre is, mint az ananász, vagy a papaya.

A tokiói központú SoraNews24 weboldala szerint a szuperbanán íze hasonlít az ananászéhoz, ugyanakkor a héjnak nincs különösebben íze.

Az üzletükben hetente 14 kilogrammnyi szuperbanánt értékesítenek, a kereslet pedig folyamatosan nő. A szigetország lakói már korábban is imádták az olyan különleges gyümölcsöket, mint a kocka alakú görögdinnye, vagy az óriásszőlő.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5