Skip to main content

 

Fokozódhat a rovarinvázió a világban, mert a melegedő éghajlat egyre gyorsabbá teszi a kártevők szaporodását. Az átlaghőmérséklet egy Celsius fokos emelkedése 2,5 százalékkal növelheti a rovarok által elpusztított termésmennyiséget a Földön.

A mérsékelt övi régiókban jelenleg jóval alacsonyabb a hőmérséklet, mint ami a legtöbb rovar számára optimális lenne.

hirdetés

Az éghajlatváltozás miatt azonban az átlaghőmérséklet folyamatosan emelkedik, aminek hatására sokkal gyorsabban szaporodnak a rovarállományok. Ha ez így megy tovább, kutatók szerint a folyamatosan melegedő bolygó hatalmas rovarinváziót teremthet, az egyre nagyobb rajokban közlekedő rovarok pedig hatalmas mennyiségű termést pusztíthatnak el a mezőgazdasági területeken – emeli ki az Agrárszektor írása.

Ha a rovarinváziók kártétele egyre nagyobb lesz, látványosan emelkedhetnek az élelmiszerárak is, ez pedig a szegényebb országokat érintheti igazán rosszul- figyelmeztetnek kutatók. A világ legnagyobb része jellemzően a kukoricára, a rizsre és a búzára támaszkodik, és 2050-re várhatóan 20 százalékkal növekszik a kereslet e mezőgazdasági növények iránt.

Ha globális szinten nézzük, jelenleg kilenc emberből egynek már nem jut elegendő élelmiszer, és ez a későbbiekben még nagyobb problémát jelenthet, mivel a becslések szerint a világ népessége 2050-re elérheti a 9,8 milliárdot.

Egy kutatás szerint minden egyes Celsius fok, amivel az átlaghőmérséklet emelkedik, a rovarok 2,5 százalékkal nagyobb kártételét jelenti a világ rizs-, kukorica- és búzatermésében.

Jelenleg Európa a világ legtermelékenyebb búzatermesztési régiója, de 2050-ig évente akár 16 millió tonna búzát is elveszíthet a terméskárosító kártevők miatt. Az Egyesült Államok számít a világ legnagyobb kukoricatermelőjének, a becslések szerint ugyanakkor 40 százalékkal, vagyis mintegy 20 millió tonnával nőhet majd a kukoricaveszteség évente, ha a jósolt rovarinvázió tényleg bekövetkezik. A világ rizstermesztésének egyharmada Kínából származik, az éhes rovarok azonban akár 27 millió tonna rizst is pusztíthatnak el évente az emelkedő hőmérséklet miatt.

2015-ben a párizsi klíma-megállapodást aláíró országok arról határoztak, hogy megpróbálják majd jóval 2 Celsius fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodást megelőző szinthez képest,valamint erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a hőmérséklet-emelkedés mindössze 1,5 Celsius fok legyen. E törekvések lassíthatják, de megakadályozni nem tudják azokat a folyamatokat, amelyek a mezőgazdasági rovarkártételek növekedéséhez vezetnek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

 

TOP 5