Skip to main content

fekete lény lárvaüzem 

Magyarország első rovaripari befektetéseként 570 millió forintot kapott a Grinsect, amellyel elindulhat a rovarfehérje-üzlet immáron itthon is.

A társadalmi, illetve környezeti hatást teremtő vállalkozásokba fektető Impact Venturestől kapott seed befektetésből

hirdetés

2022-RE EGY NAPI 6 TONNÁS ÉLŐ LÁRVA KAPACITÁSÚ, AUTOMATIZÁLT FEKETE KATONALÉGY TENYÉSZTŐ ÉS FELDOLGOZÓ ÜZEM ÉPÜL, AMELLYEL A RÉGIÓ MEGHATÁROZÓ ROVARIPARI VÁLLALKOZÁSÁVÁ VÁLHAT A GRINSECT

írja az Agroinform.hu.

A tőkebevonással a rovarfehérjét előállító vállalkozás célja a kapacitásbővítésen túl az értékesítés fellendítése, a további hazai és nemzetközi terjeszkedés, valamint korunk egyik legégetőbb problémája, a környezeti terhelés jelentős csökkentése.

A GRINSECT ALKOTTA MEG AZ ORSZÁG ELSŐ - ÉS EDDIG EGYETLEN - NÉBIH-ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ ROVARFEHÉRJE ELŐÁLLÍTÓ KISÜZEMÉT, MOST PEDIG MAGYARORSZÁG ELSŐ ROVARIPARI KOCKÁZATI TŐKEBEFEKTETÉSÉBEN RÉSZESÜLT.

A rovaripar szempontjából régiónkban még csak most születnek az első komolyabb iparági felfedezések, itthon pedig az első befektetések.

Országos és régiós szinteken is kiemelkedően nagynak számít az összeg, amelynek segítségével a takarmányozási célokra prémium minőségű, környezetbarát rovarfehérjét előállító Grinsect a következő években dinamikusan tud növekedni, melynek küldetése, hogy a hazai lakosság számára is elérhetővé tegye a rovartenyésztést, valamint a környezetbarát fehérjehordozó termékeket.

Hazai viszonylatban azonban még nincsenek kitaposott ösvények, bejáratott jogszabályok, vagy általános tudásmegosztás a rovartenyésztéssel és feldolgozással kapcsolatosan, ezért a rovaripar szabályozói környezetével, a formálódó iparág sajátosságaival is meg kell küzdenie a Grinsectnek.

A cég tevékenysége során a nem invazív, gyors fejlődésű fekete katonalegyet vertikális rendszerben, intenzív körülmények között tenyészti és dolgozza fel. Az ökológiailag kiemelkedő hasznosságú légy lárváját a nevelés során szerves melléktermékkel takarmányozzák, ami amellett, hogy orvosolja a szerves hulladékgazdálkodás örökké fennálló problémáját, egy úgynevezett biokonverziós folyamat útján új elemet hoz a takarmányozási láncba.

A FAJ UGYANIS KÉPES ELFOGYASZTANI, ÉS MAGAS MINŐSÉGŰ FEHÉRJÉVÉ, VALAMINT BIOTRÁGYÁVÁ ALAKÍTANI GYAKORLATILAG BÁRMILYEN SZERVES ANYAGOT.

A felnevelt lárvák – a hatályban levő jogszabályok betartása mellett – élő vagy feldolgozott formában kiváló beltartalmi értékű takarmányként hasznosíthatók, hiszen a rovarliszt rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik. Gazdag esszenciális aminosavakban és zsírsavakban, valamint magas ásványianyag és vitamintartalommal bír.

A fekete katonalégy ilyen módú hasznosításával egy alternatív, környezetbarát megoldást kínálnak a takarmányozásban, hiszen a rovarliszt részlegesen vagy akár teljesen alkalmas a szója, illetve a halliszt kiváltására.

A jelenlegi, Csongrád-Csanád megyében lévő 200 kilogramm/nap élő lárva kapacitású kisüzem mellé a befektetésből egy napi 6 tonna élő lárva kapacitású automatizált, közepes méretű üzemet épít fel a vállalat, mely a következő egy évben 30-nál is több új munkahelyet teremt majd.

A BEFEKTETÉS MEGVALÓSULÁSÁVAL A KAPACITÁSBŐVÍTÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN A GRINSECT ÉVI KÖZEL 4500 TONNA SZERVES HULLADÉKOT HASZNOSÍT MAJD ÚJRA ÉRTÉKES ROVARTAKARMÁNYKÉNT.

Az intenzív, vertikális rendszerben történő tenyésztésnek köszönhetően évi több mint 2100 tonnával csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és évente mintegy 300 tonnával csökkenti a túlhalászatot.

Forrás: Agroinform.hu

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5