Skip to main content

Kripa Varanasi, a Massachusetti Műszaki Egyetem professzora és kutatócsapata olyan bevonó-réteget fejlesztett ki, mely, ha az üvegen belül kerül elhelyezésre, az üveg tartalmát maradéktalanul kifolyatja, legyen az ketchup vagy más élelmiszeripari termék.

A LiquiGlide elnevezésű termék nemcsak az élelmiszer, hanem az olajipart is meghódíthatja, felhasználása révén uis nem keletkezik hulladék, illetve pl. a kőolaj könnyebben utaztatható akár nagyobb távolságokra is.

A bevonó-réteg érdekessége abban áll, hogy se nem szilárd, se nem folyékony, egyfajta ”strukturált folyékony borítás”, mely kizárólag szerves anyagok ötvözete. Összetétele alapján is megfelel a legszigorúbb amerikai élelmiszeripari szabványoknak, jogszabályoknak, így már tömegtermelésre is alkalmas.

Kripa Varanasi számításai szerint az élelmiszeriparban akár egymillió tonna ”maradvány” is megtakarítható, mely, ha az üvegben marad, jelentősen hozzájárul a környezet terheléséhez, szennyezéséhez.

Arról a hírek nem szóltak, hogy pl. a vegyipar hogy használhatja fel az új találmányt fogkrém, hajzselé, tusfürdő kinyerése kapcsán, de a megoldás nyilvánvalóan ott is alkalmazható.

Természetesen hétlakat alatt őrzik az összetételt tartalmazó dokumentumokat, a találmány titokvédelem alatt áll. Ennek ellenére remélhetőleg, minél hamarabb elterjed a világon!

A kiürülés folyamata és a technológia lényege videón is megtekinthető.

Béer

Forrás, - Hír Tv, Felfedező 2012. Június 16-i adás

TOP 5