Skip to main content
kávé fogyasztás mellméret nők

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Napi három csésze kávé elfogyasztása jó eséllyel csökkenti a nők körében a mellrák kialakulásának esélyét, azonban egy mellékhatása is lehet az ekkora mennyiségben bevitt serkentő italnak: egy kutatás szerint ugyanis ez a napi adag a mellméret csökkenéséhez vezethet

A kávéfogyasztás kapcsán szinte nem telik el úgy hét, hogy nem olvashatunk egy-egy új kutatást a témában, amelyekből hol kiderül, hogy a koffeines ital jó hatással van az egészségünkre, míg van, hogy annak káros hatásaira hívják fel a figyelmet a kutatók.

hirdetés

Ugyan általában főként a szív– és érrendszeri megbetegedések kapcsán beszédtéma a kávézás, az ital fogyasztása a rákkutatás kapcsán is reflektorfénybe került már.

Egy, a mellrák kialakulásának kockázatát a kávéfogyasztás tekintetében pellengérre állító svéd kutatás során ugyanis kiderült, hogy a

NAPI HÁROM CSÉSZE KÁVÉT, VAGY ANNÁL TÖBBET FOGYASZTÓ NŐK KÖRÉBEN UGYAN VALÓBAN CSÖKKEN A RÁKOS ELVÁLTOZÁSOK KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYE, AZONBAN AZ EKKORA MENNYISÉGŰ SERKENTŐ ITALT ELFOGYASZTÓK MELLMÉRETE IS KISEBB LESZ ANNAK KÖSZÖNHETŐEN. 

De mégis, hogyan lehetséges ez? 

A koffeines ital bevitelének – amellett, hogy élénkítő és serkentő hatású – árnyoldala is van a vizsgálat szerint, ugyanis a vizsgálatban résztvevők felénél aktiválta azt a gént, amely valamilyen okból kifolyólag csökkenti a mellméretét – idézi a korábbi kutatás eredményét a YourTango

A tanulmány elkészítéséhez behívott, összesen 270 nőt vizsgáló kutatók elmondták, hogy természetesen nem kell attól félni, hogy napi három vagy több kávé elfogyasztását követően valakinek sokkal kisebb lesz a melle.

A kávéfogyasztás jelentős hatással lehet a mell méretére. A kávézó nőknek ennek ellenére természetesen nem kell attól tartaniuk, hogy a melleik egyik napról a másikra teljesen összezsugorodnak. Kisebbek lesznek, de a mellek nem fognak csak úgy eltűnni

– oszlatta el a kételyeket Helena Jernstroem, a svédországi Lundi Egyetem onkológiai kutatója.

Nagy mellek, nagyobb kockázat

A tudósok megállapították, hogy a kávé fogyasztása hatással van az ösztrogénekre – azaz a női nemi hormonokra. A kávéban lévő egyes anyagok megváltoztathatják a nő anyagcseréjét, így a szervezet a különböző ösztrogének jobb konfigurációját szerzi be, ezáltal csökkentve a potenciális kockázatát a rákos sejtek kialakulásának.

A tudósok hozzátették, hogy azok a nők, akiknek nagyobb a mellük – így több emlőmiriggyel rendelkeznek –, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a daganatos megbetegedések tekintetében, emiatt a kutatás eredményeit figyelembe véve számukra korántsem lenne hátrányos megfontolni napi három csésze kávé elfogyasztását.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Andrea Piacquadio - pexels

TOP 5