Skip to main content
talaj megőrzés mezőgazdaság

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az élelmiszeripari vállalatoknak és a kormányoknak azonnal össze kell fogniuk, hogy változtassanak a nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlatokon – állítják a legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági cégek egy most közzétett jelentésben

A vállalatok szerint súlyos katasztrófa fenyegeti a bolygót, ha az emberiség nem változtat a jelenlegi mechanizmusokon.

hirdetés

Az emberiségnek világszerte alapjaiban kellene megváltoztatnia a nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlatokat.

Ezt egy friss jelentésben hangsúlyozták a világ legnagyobb élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatai. A felhívást a Fenntartható Piacok Kezdeményezés keretében tették közzé az ENSZ egyiptomi Cop27 klímacsúcsa előtt. A kezdeményezést III. Károly király hívta életre – írja a The Guardian.

Az elmúlt években a világ számos nagy élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalata állt ki a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok mellett.

A REGENERATÍV GAZDÁLKODÁSI ELJÁRÁSOKAT MA MÁR A TERMŐTERÜLETEK 15 SZÁZALÉKÁRA TERJESZTETTÉK KI.

Ezek elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szolgálják, illetve kiemelt figyelmet fordítanak a talaj egészségének és a vízkészletnek a megőrzésére.

A jelentés szerint azonban a változás üteme „túlságosan lassú", és

2030-IG MEG KELLENE HÁROMSZOROZNI A TEMPÓT AHHOZ, HOGY AZ EMBERISÉG ELÉRJE A GLOBÁLIS HŐMÉRSÉKLET-EMELKEDÉS 1,5 CELSIUS-FOK ALATT TARTÁSÁT.

A felhívást egyebek mellett olyan cégek írták alá, mint a Bayer, a Mars, a McCain Foods, a McDonald's, a Mondelez, az Olam, a PepsiCo és a Waitrose.

A kritikusok azonban úgy érvelnek, hogy épp ezek a cégek azok, amelyek kiemelten felelősek az éghajlatváltozással kapcsolatos káros gazdasági gyakorlatokért.

VAGYIS A KRITIKUSOK SZERINT ITT VALÓJÁBAN CSAK EGY PR-ESEMÉNYRŐL VAN SZÓ, MELYNEK KERETÉBEN A VÁLLALATOK JOBB SZÍNBEN AKARJÁK FELTŰNTETNI MAGUKAT.

Az élelmiszertermelés felelős egyébként az emberi tevékenységből adódó üvegházhatásúgáz-kibocsátás harmadáért, és az aláírók közül több céget is vádoltak már „zöldre festéssel", vagyis azzal, hogy látszólag kiállnak a környezetvédelem mellett, miközben a gyakorlatban folytatják a környezetkárosító tevékenységüket.

Közben a mezőgazdaság a világ legnagyobb iparága, amely 1 milliárd embert foglalkoztat.

A LEGELŐK ÉS A SZÁNTÓFÖLDEK A BOLYGÓ LAKHATÓ TERÜLETEINEK MINTEGY 50 SZÁZALÉKÁT FOGLALJÁK EL, ÉS AZ ÉDESVÍZKÉSZLETEK 70 SZÁZALÉKÁT HASZNÁLJÁK FEL.

Noha a kritikusok is elismerik, hogy alapvető változásokra van szükség, a Grain nevű nonprofit szervezet kutatója szerint például nehéz elképzelni, hogy a vállalatok hajlandóak lennének csökkenteni az eladásaikat a környezetvédelem érdekében. Devlin Kuyek, a kistermelőket támogató szervezet szakembere kiemelte, nem gondolja, hogy a PepsiCo valaha azt mondaná, hogy a világnak nincs szükség Pepsire

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

2050-ig India méretű talaj tűnik el a bolygóról

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: andrea candraja képe a Pixabay -en.

TOP 5