Skip to main content
GEALAN fenntarthatóság újrahasznosítás

A jövő számos kihívást tartogat minden gyártással foglalkozó vállalat számára. Különösen igaz ez azokra, akiknek alapanyaghasználatuk miatt is kötelességük a folyamatok újratervezése. A jövő azonban más kihívásokat is tartogat minden olyan cég számára, amelynek termékeit rövidebb vagy hosszabb utakon fuvarozni is kell. 

Az elmúlt évek gazdasági változásai általánosan fókuszba helyezték az energiahatékonyabb és környezetbarátabb megoldásokat, illetve az azok hétköznapi életben történő minél szélesebb körű használatát. A jelenség - nem meglepő módon - az építőiparban is aktuális: az iparágban szinte minden gyártónak akad a témában feladata. „A német székhelyű GEALAN PVC nyílászáróprofilokat gyárt, így már csak az alapanyaghasználat miatt is évről-évre megvizsgáljuk gyártási folyamatainkat és igyekszünk mind anyaghasználatban, mind logisztikában környezetkímélőbbé tenni őket.” – mondta Kocsis Lajos, a GEALAN szaktanácsadója. De mit is tud pontosan egy európai szintű PVC profilgyártó tenni?

Több mint 30 %-ban újrahasznosított alapanyag használat

A cég fenntarthatósági elvei között a következő olvasható: a GEALAN ablakipari innovációit és fejlesztéseit a fenntarthatósághoz igazítva tervezi az első lépésektől kezdve. Az egyik legfontosabb gyártási szempont a PVC profilok újrahasznosított anyag-tartalma, pontosabban annak arányának növelése. A törekvéseknek köszönhetően a szerkezeti felépítésükből adódóan alapvetően energiahatékonyan viselkedő ablakprofiok már több mint 30%-a újrahasznosított anyag.

De mindez hogyan érhető el? „A válasz szintén többtényezős. Logikus, hogy a régi műanyag ablakkeretek újrahasznosíthatók. Maga az újrafeldolgozási folyamat azonban pontos összehangoltságot és szervezettséget igényel. A GEALAN a használt ablakokat extrudálással aprítja, amelyből a végtermék granulátum visszakerül a körforgásba. Tehát belekeverik az új profilok alapanyagába. A gyártási törmeléket ugyanezzel a módszerrel kezelik, a granulálógépek segítségével visszaforgatják a termelésbe. A nyersanyag ilyen módon történő feldolgozása, majd felhasználása a CO2 megtakarítási törekvéseket szintén elősegíti.” – tette hozzá a szakember.

A GEALAN törekvései beruházási politikájában is megjelentek. 2023-ban ugyanis saját tároló silókat telepített a használt ablakokból származó granulált műanyag tárolásához, aminek egyik célja, az anyagszállítás gyakoriságának csökkentése telephely és telephely között. Ez szintén jelentősen hozzájárul az anyagok teljes élettartama alatti a CO2-kibocsájtásának mérsékléséhez.

Mindemellett a cég a kész, vadiúj nyílászáróprofilok tárolására is hasonló, hatékonyabb megoldást keresett és talált: jövő évben készül el a tannai telephelyen a GEALAN új, teljesen automatizált magasraktára. A saját területen lévő épület nem csupán bizonyos szállítási útvonalakat rövidít le nullára, de műszaki kialakításának köszönhetően több ezer üzemórát fog a targoncák számára megspórolni, a CO2 további csökkenését nem is említve.

anov sust 2 

A termék tartóssága is a fenntarthatósághoz járul hozzá

„A GEALAN törekvése, hogy strapabíró nyílászáróprofiljai minimális karbantartást igényelve, hosszan lássák el faladatukat. A cég innovációi is ebbe az irányba hatnak, ezzel is a fenntarthatóság elveit szolgálva.” - mondta Kocsis Lajos.

Olyan műszaki innovációkról van szó, mint a hőszigetelést fokozó IKD® intenzív magszigetelés, amely egy belső, kamrát kitöltő habszigetelő réteget jelent, valamint a GEALAN-acrylcolor® akrilüveges felületképzési technológiája. Mindezek a fejlesztések biztosítják a nyílászárók hosszútávú időjárás- és karcállóságát. Utóbbi lényege, hogy az akrilüveg és PVC anyag összeolvasztásából létrehozott felületkezelés többszörösen ellenállóvá teszi az ablakokat. További előnyként jelenik meg, hogy a homogén felszínen a por és egyéb szennyeződés is nehezebben tapad meg, lényegében karbantartásmentessé téve azokat. Ez pedig felhasználói szemszögből vizsgálva sem utolsó szempont.

Fuvarozás: újfajta kihívások területén

Az iparág előrejelzései mindenkit tudatosságra ösztönöznek, legyen szó alapanyagfelhasználásról, energiamegtakarítási lehetőségekről, vagy akár a fuvarozásról.

Az utóbbi területen, a legfrissebb előrejelzések alapján, 2026-ra akár kétmillió teherautó-sofőr is hiányozhat az európai utakról, ami értelemszerűen logisztikai- és szállítmányozási fennakadásokhoz vezethet. Gondoljunk csak a Covid-19 által átmenetileg generált munkaerő-hiányra és a következményére: a boltok üres polcsoraira.

A probléma megelőzéséhez a GEALAN már most előre gondolkodik: „Optimalizáljuk a költségeket, a szállítási útvonalakat, az erőforrásokat és az elosztó hálózat működését. Az ügyfeligényeket kiszolgálását továbbra is első helyen tartjuk, azonban a háttérfolyamatokat átalakítjuk, melyhez az egyik fő szempont a motiváció megtartása lesz.” - mondta Erik Drescher, a GEALAN disztribúciós logisztikáért felelős vezetője.

A GEALAN otthoni energiamegtakarítást segítő megoldásairól itt olvashat bővebben:

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5