Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Debrecen közgyűlése a február 22-i ülésén foglalkozik a geotermikus kutatófúrásokhoz kapcsolódó szerződésekről, írja a HAON.

A Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. (DIF Kft.) geotermikus kutatást és erőmű létesítést tervez az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben.

hirdetés

A társaság 2024. január 5-én engedélyt kapott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától, amely 20 hónapot – szükség esetén további 10 hónapot – biztosít a kutak üzembe helyezésére. A hatóság 340 millió forintos pénzügyi biztosítékot írt elő 2024. március 5-ig, amit a DIF Kft. bankgaranciával teljesít.

Erről a szerződésről Debrecen közgyűlése hoz döntést. A DIF Kft. szakmai befektetőt keres a kutak kialakításához és üzemeltetéséhez (termelő és visszasajtoló kút, vagy több kútpár is lehetséges, attól függően, mennyi energia szükséges, a kutak mélysége legalább 1500 méter). A társaság az engedélyezés után több lehetséges befektetővel is tárgyal majd.

2023-ban már elkészült egy tanulmány, ami szerint a terület földtani adottságai miatt főleg hőenergia nyerhető ki, de a pontos adatokat egy geofizikai vizsgálat fogja csak meghatározni, ami a kutatás első fontos lépése lesz.

A DIF Kft. most is egyeztet az 100 hektáros ipari park leendő szereplőivel, hogy ki akarja felhasználni a geotermikus hőt a gyártásban és az üzemeltetésben, hisz a hőenergiát helyben akarják felhasználni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nagyot szakíthatnánk a geotermikus energiával, mégsem élünk vele

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: WikiImages képe a Pixabay -en.

TOP 5