Skip to main content

Mikor lehet egy építőanyagot környezetbarátnak vagy természetközelinek nevezni? Vegyük górcső alá a legősibb, és így már csak ennek okán is a leginkább természetesnek tartott építőanyagot, a téglát – és annak csúcstechnológiás innovációját, a csiszolt téglát!

Környezetünk megóvása, a környezetterhelés visszaszorítás, a fosszilis energiahordozókról a megújulókra való áttérés sürgőssége, vagy akár épületeink kapcsán az energiatakarékosságra való törekvés az elmúlt évek egyre népszerűbb irányzata, de egyben terhe is. Mindez persze komplex kérdés, amelyben sok más mellett az építőipar és így pl. az épületek szerkezeti anyagának megválasztása is szerepet játszik.

Az építőipar műszaki megoldásainak, az építőipari termékek fejlesztésének fókusza is szükségszerűen a hétköznapi nyelven „zöld” irányba tevődött át. A gazdaság egyik legenergiaigényesebb területén, az építőiparban is alapvető cél a minél kisebb energiaigény biztosítása a gyártás és a használat során egyaránt. A szerkezeti építőanyagok esetén pedig speciálisan a jobb épületenergetikai értékek, vagy akár a jobb hőszigetelő képesség mind-mind fontos szemponttá váltak.

„Az elmúlt évtizedekben sok más építőanyag mellett a tégla evolúciója is rekord sebességbe kapcsolt.” – mondta Komlós Andor, az innovatív csiszolt téglákat gyártó Leier ügyvezető igazgatója. – „A nyolcvanas években a szakemberek megdöbbenve vették kezükbe az akkor még nehezen elfogadható méretűnek és kinézetűnek tartott nútféderes téglákat. Ma már a milliméterpontosra csiszolt felületű modellek, és a gyárilag hőszigeteléssel ellátott falazóanyagok a hagyományos nútféderes téglákkal egymás mellett léteznek. A Leier is gyártja mindhárom típusú téglát, így választhatunk közülük igényünk vagy pénztárcánk lehetőségei szerint.”

Egy biztos: a téglát ma is a legtermészetesebb anyagnak tartják.

24jun 088 Leier Devecser

Tégla: természetes anyag, energiatakarékos folyamatok

A tégla gyártásához ma is természetes alapanyagokat – agyagot és hozzákevert fűrészport - használnak, ebben nincs változás. Gyakran éri vád az építőanyag gyártókat a termelés során felhasznált energia miatt, de jól láthatók az ipar törekvései az energiafogyasztás visszaszorítására is. A téglaiparban a szárításhoz és égetéshez felhasznált energia szintén jelentősnek tűnhet, bár egyes vélemények szerint, a végtermékből épülő energiatakarékos házak miatt mindez összességében megéri. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy a gyártás során keletkező hulladékhőt újra felhasználják, illetve számos égetéssel működő gyár tetején jelennek meg a napenergia hasznosítására szolgáló berendezések is, így az itt felhasznált energia is „zöld” lesz. Igaz ez a Leier devecseri téglagyárára is, ahol a felhasznált energiát a gyár tetején elhelyezett napelemek biztosítják.

Nem véletlen a téglagyárak földrajzi elhelyezkedése sem: ahol a gyártást bányászat előzi meg, ahogy a tégla esetén, maga a gyártómű is a bánya közelébe települ, így a nyersanyagszállítás energiafelhasználása nem jelentős. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az ország több területén van kiváló minőségű alapagyag, így szinte bárhol viszonylag kis távolságból elérhető ez az évezredes múlttal rendelkező, de ma már modern gyártósoron készülő falazóanyag.

És hogy az életciklus végére is rápillantsunk: természetesen a téglaépület bontása során nem keletkezik veszélyes hulladék, az elbontott anyag pedig újrahasznosítható.

24jun 105 Leier Devecser

Téglaházba épített előnyök, csiszolt változatban is

A masszív téglaszerkezettel készült házakat a jó hőtartó és a hosszan hőt leadó cserépkályhákhoz szokták hasonlítani. Jogosan, ugyanis néhány tervezési elv figyelembe vételével, minőségi kivitelezéssel, és megfelelő vastagságú és szerkezeti felépítésű téglával épült házban a fűtési költség erőteljesen visszaszorítható, és a klímaberendezés akár szükségtelenné is válhat. A kevesebb hűtési és fűtési energiának köszönhetően csökken az épület CO₂-kibocsátása.

Így, aki ezekről az előnyökről nem szeretne lemondani, válassza ma is a legősibb építőanyagot, a téglát, és feltétlenül ismerkedjen meg a modern tégla innovatív változatával, a csiszolt téglákkal, amelyet pl. a Leier kínál. A LeierPlan Pro különleges keresztmetszeti geometriával rendelkező termékcsalád, amelyből a mai előírások szerinti alacsony energiafelhasználású otthon épülhet – professzionális és takarékos módon.

Általánosságban igaz, hogy a milliméter pontosra csiszolt téglából készült falazat esetén nincs szükség utólagos hőszigetelésre. Ez gyorsabbá teszi a kivitelezést, amely tekintettel a ragasztásos technológiára már eleve sebesen halad. Mivel a habarcs helyett használt vékony ragasztóréteggel a falba kevesebb víz kerül, a falazat gyorsabban szárad, így akár 24 óra múlva kezdhető a következő munkafázis. Sőt, manapság a csekély élőmunkával gyorsan haladó kivitelezés a legkeresetteb, ezt az igényt pedig a csiszolt technológia messzemenőkig kielégíti.

Az újításokra nyitott szakemberek gyorsan nyitottá váltak a XXI. század téglatechnológiájára, a méretpontos, gyors és tiszta munkát lehetővé tevő csiszolt téglák használatára, amelynél az anyagszükségletet is sokkal könnyebb kiszámolni. Ezek a kivitelezési előnyök – a gyorsaság és anyagtakarékosság - a megrendelőknek akár anyagi hasznot is kínálhatnak. Az így létrejövő stabil szerkezet környezetbarát, időtálló, és nagyban hozzájárul az épület gazdaságos üzemeltetéséhez is.

Bővebben a csiszolt tégláról.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5