Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A sarki fény, az aurórák, ezek a lenyűgöző fényjelenségek, nemcsak látványosak, hanem komoly veszélyeket is hordoznak a földi infrastruktúrára nézve. 

A legújabb kutatások szerint az aurórák kialakulásáért felelős interplanetáris hatások súlyos károkat okozhatnak az elektromos hálózatokban és más létfontosságú rendszerekben, írja a BBC Science Focus.

hirdetés

A geomágneses viharok hatásai

A geomágneses viharok akkor alakulnak ki, amikor a Napból érkező részecskék elérik a Föld mágneses terét, és nagy intenzitású elektromos áramokat generálnak a talajban. Ezek az áramok károsíthatják a transzformátorokat és más elektromos berendezéseket, ami áramkimaradásokhoz és jelentős gazdasági károkhoz vezethet. Az 1989-es kanadai Hydro-Québec hálózatának leállása egy ilyen esemény súlyosságát mutatja.

Előrejelzések és védekezés

A tudósok szerint az ilyen geomágneses ütések szöge előre jelezhető, így akár két órával a bekövetkezésük előtt figyelmeztetéseket adhatnak ki. Ez lehetőséget ad az elektromos hálózatok üzemeltetőinek, hogy időben megtegyék a szükséges óvintézkedéseket, például az áramkörök kezelését, hogy minimalizálják a károkat.

Jövőbeli kutatások

Annak ellenére, hogy a jelenlegi kutatások jelentős előrelépést jelentenek, a világ különböző pontjairól származó adatok még hiányoznak. További globális adatgyűjtésre van szükség, hogy pontosabb előrejelzéseket és hatékonyabb védelmi intézkedéseket lehessen kidolgozni.

Az aurórák tehát nemcsak csodálatos égi jelenségek, hanem komoly veszélyforrások is, amelyekre figyelnünk kell, és amelyek ellen védekeznünk kell, hogy megóvjuk a létfontosságú infrastruktúránkat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A tengeráramlatok változásai pusztulással fenyegetik bolygónkat

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: benji1207 képe a Pixabay -en.

TOP 5