Skip to main content

A fukusimai nukleáris katasztrófa idején kiszabadult radioaktív sugárzásnak 1300 halottja és 2500 daganatos betege lehet – ezt állapította meg az az orvosi tanulmány, amelyet a 2011. március 11-i földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett atombaleset egészségügyi következményeit vizsgálta. A Stanford egyetem kutatóinak tanulmánya az Energy and Environmental Science című szaklapban jelent meg. (Aiolus News)

Az adatok ellentmondanak azoknak a becsléseknek, amelyeket a katasztrófa napjaiban az ENSZ tett közzé. A folyóirat emlékeztet arra, hogy annak idején a Csernobilról szóló ENSZ-jelentés 65 halottról szól, míg különböző környezetvédő szervezetek szerint a következő 80 évben e baleset következményeinek legalább 4 ezren esnek áldozatul.

Az áldozatokhoz hozzáadódik az a 600 halott, akiket az erőmű körüli zónából való evakuálás idején haltak meg. A halottak többsége idős és krónikus beteg ember volt, halálukat részben a radioaktív sugárzás, részben kimerültség okozta. A tudósok által felállított modell szerint az evakuálás mindössze 245 embert mentett volna meg, így a kitelepítés több életbe került, mint amennyit sikerült megmenteni.

A radioaktív anyag nagy része a Csendes-óceánba került, míg annak 19%-a bekerült a talajba. A legsúlyosabb következmények ezért Japánt sújtják majd a tudósok szerint, ezzel szemben a katasztrófa hatása Ázsiában és Észak-Amerikában rendkívül alacsony lesz, mivel viszonylag kevés radioaktív port sodort szét a szél. Az előjelzések az Egyesült Államokban legfeljebb 12 halálesetet, és 30 daganatos megbetegedést jósolnak.

Forrás: http://www.energiacentrum.com/news/a_fukusimai_atomkatasztrofa_egeszsegugyi_kovetkezmenyei.html

Kép forrása: http://www.earthtimes.org/energy/fukushima-months-scientists-asses-impacts/1387/

TOP 5