Skip to main content

Évente mennyi mobil telefon kerül a szemétbe? Nehéz megbecsülni, de a világ kb. 4 milliárd készülékkel számol. Ez az adat is napról-napra növekszik, hisz nincs olyan gyártó, mely évente ne rukkolna elő több új modellel.

Így sokan évente, kétévente cserélik a számukra elhasználódottnak tekintendő készüléket, mely azonban újra eladható vagy újrahasznosítható lenne. Mások számára uis az elhasználódott készülék még értékkel bírhat, hisz nem használják másra a telefont, mint értelemszerűen telefonálásra, esetleg sms küldésére.

A probléma azonban nemcsak abban áll, miszerint sokan a divat kedvéért állandóan cserélgetik a készülékeket, hanem abban is, hogy a mobil akkuja – más egyéb alkatrész mellett - veszélyes hulladék, így igen komolyan terheli, szennyezi a környezetet. (Minderről, azaz az e-hulladékokról bővebben is olvasni lehet az oktatási segédlet hulladékgazdálkodás részben, az 5. oldal/9 részben az Elektronika Hulladék kapcsán. http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/hullad%C3%A9kgazd%C3%A1lkod%C3%A1s?showall=&)

Az az ördögi az egészben, hogy természetesen (a régi mellett) az új készülékek előállítása is szennyezéssel jár, hiszen ismét (felesleges) energiát kell az előállításhoz felhasználni, ami a föld felmelegedéséért felelős szén-dioxid kibocsátással párosul. Mivel dömpingben készülnek az egyre újabb és tetszetősebb készülékek, a folyamat mára jelentősen felgyorsult. Kóros tünet a világban.

Kóros már csak azért is, mert a telefonokban a sok kicsi sokra megy elve alapján jelentős mennyiségű arany és ezüst halmozódik fel, kb. négy és ötven tonna évente. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy a két nemesfém bányászata technológiáik révén mekkora környezet károsodást jelent, nagyjából érthetővé válik, mennyire komoly is a probléma a világon. Sokan nem is tudják, hogy az arany bányászata legalább akkora problémát jelent, mint maga az agrárgazdaság, egy gyűrű előállítása uis már jelentősen képes szennyezni a környezetben élő emberek ivóvízbázisát, ráadásul a bányászat tetemes mennyiségű vizet fogyaszt. Nem véletlen tehát, hogy az oktatási segédlet külön is foglalkozott a témával akkor, amikor az amerikai indiánok ivóvízbázisát szennyezte a (Fenntartható Fejlődés 8. oldal / 11 Egy kis ökológiai közgazdaságtan – a környezet monetáris értékelése http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/fenntarthat%C3%B3-fejl%C5%91d%C3%A9s?showall=&)

Sok problémát okoz az is, hogy egy-egy mobil hamar elromlik, még egy évet sem bír ki. Mivel a készülék relatíve olcsó, a fogyasztónak – a szolgáltatónak tett hűségnyilatkozata révén - nem áll érdekében a készüléket javítania, hanem inkább vesz egy új, csillogó „darabot”. Ráadásul, ahogy említettem fentebb, egy éven belül biztos, hogy az adott készülék már elavul, így mindig érdemesebb venni egy újabb telefont, mondja az értékesítő, noha az új készülék gyakorlatilag semmi (ki)használható újdonsággal nem szolgál.

Mivel a Föld egyes vidékein nehéz áramot előállítani, vagy oda szállítani, a technika életre hívta a napelemes mobilok nemzedékét. 2010-ben így került piacra Indiában egy igen olcsó készülék, melynek azonban az volt az alapvető problémája, hogy nyolc óráig kellett tölteni. Vagyis a készülék szinte folyamatosan napfény alatt kellett, hogy álljon. Ennek ellenére üdvözlendő az alternatív energia felhasználása, hisz az áram nem a hagyományos, főleg szénhidrogének elégetésén alapuló erőművekből származott. A technika azonban fejlődik, így egy-egy újdonság, pl. fotovoltaikus fóliával rendelkező napelem már kevesebb idő alatt is képes a teljes feltöltésre. (A fotovoltaikus fóliáról az Energetika/Alternatív Energiák 7. oldal / 8. oldalán lehet olvasni A félvezető polimerek felfedezéséért 2000-ben Kémiai Nobel díjat kapott Alan Heeger kapcsán: http://www.utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/er%C5%91forr%C3%A1sok-energetika?showall=&)

Ugyanakkor a hagyományos technológiára alapozó feltöltésen is javítani igyekeznek a tudósok. A HVG szerint Öt év múlva tízszer gyorsabb lesz a mobilfeltöltés, írja a lap nem régi cikkében. (http://hvg.hu/Tudomany/20111118_mobiltelefon_feltoltes )

Akár napelemmel, akár árammal fogjuk működtetni a mobilokat, és az egyéb kütyüket, a környezetszennyezés helyzete szinte semmit sem fog javulni a közeljövőben, mellesleg pedig tonna számra fogjuk ezentúl is a szemétbe dobni az aranyat. Válság ide, válság oda.

Béer

TOP 5