Skip to main content

Egyre nagyobb lendülettel folytatódik a verseny a megújuló energiák terén. Van, aki 20, van, aki 30 %-ot tűz ki magának, de akadnak olyan kis országok is, amelyek nem adják alább 100 %-nál. Ez utóbbi célkitűzés már elért nagy országokat, mint például a földrésznyi Ausztráliát. Az ötödik kontinens ugyanis 2030-ra át akarja teljesen alakítani energia-gazdaságát. Kérdés azonban, hogyan. (Aiolus News)

Ausztrália 100%-a nemcsak méretei miatt lenne megdöbbentő, hanem azért is, mert gazdasága alapvetően a hagyományos tüzelő anyagokon, szénen és gázon alapul (mindkettőből bőségesen van területén).

A fosszilis energiákból való kiszállás és a megújulókra való teljes átállás példát mutathat arra, hogy elegendő a jó szándék és a stratégiai kapacitás arra, hogy egy országban energetikai forradalmat hajtsanak végre.

2030 egyelőre még messze van, így csak előrejelzésekről beszélhetünk. Ez utóbbiakat a tekintélyes Új-Dél-Wales-i Egyetem (UMSW) szállította.

Az egyetem kutatói szerint ennek az átalakulásnak a fő ereje a szélenergia lehet, amely az országos szükségletek 59%-át lenne képes fedezni. A napenergia adna további 15-20%-ot, a többi pedig vízi energiából és bio üzemanyagból jönne.

Az átalakítást ösztönözné az is, állítják a kutatók, hogyha minden tonna kibocsátott széndioxid után 50-100 dollár adót kellene fizetniük az ausztrál polgároknak.

Forrás: http://www.energiacentrum.com/news/ausztralia_100_szazalekig_megujul_2030_ig.html

TOP 5