Skip to main content

A magyar háztartások energiaintenzitása uniós szinten a legmagasabbak közé tartozik – derül ki az EU Bizottság júniusi ország specifikus ajánlásából. Mit tehetnek a vállalatvezetők és a lakosság a lépéshátrány leküzdésére, és a pazarlás megszüntetésére?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet kutatása szerint egy átlagos hazai háztartás egy négyzetméterre jutó energiaigénye csaknem az uniós átlag kétszerese, amely nagyrészt az elavult nyílászárókra és a nem megfelelő szigetelésű épületekre vezethető vissza.

A szemléletváltás az energiahatékonyság területén nemcsak a lakosság, de a hazai vállalatok elemi érdeke is, hiszen a költségek csökkentése versenyképességüket javíthatja. „Javuló tendenciát látunk az energiahatékony megoldások iránti nyitottságban itthon: mind többen választanak vastagabb hőszigetelést a felújítások és építkezések során. A befektetés költségét a plusz vastagság csak minimálisan növeli, viszont pár év alatt megtérül az ára, nem beszélve a jobb komfortérzetről.” – mondja el Kruchina Sándor, az Austrotherm szakértője.

A környező országokban és Magyarországon is piacvezető, polisztirolhab hőszigetelő anyagokat gyártó Austrotherm első hazai gyárát 1990-ben nyitotta meg, és a válságra rácáfolva azóta is folyamatosan fejlődik: az osztrák anyacég összforgalma 2013-ban elérte a 250 millió eurót. A vállalat jelenleg 11 országban működik 19 gyárral és 830 alkalmazottal. A töretlen üzleti sikert fémjelzi, hogy a cég ez elmúlt évben 8%-kal növelte értékesítését, és mára hazánkban három korszerű hazai gyárral büszkélkedhet Győrben, Gyöngyösön és Szekszárdon.

Az Austrotherm cégfilozófiája és évek óta folytatott következetes ismeretterjesztő tevékenysége tökéletesen összecseng az EU Bizottság Magyarországra vonatkozó ajánlásával: az energiatudatosság útjára való lépés nemzeti érdek. Megdöbbentő, de a fűtési energiaveszteség 30%-a a falakon keresztül szökik el, amely ellen csak optimális vastagságú hőszigetelési rendszerrel védekezhetünk eredményesen. Míg Nyugat-Európában a hőszigetelés átlagos vastagsága 10-15 cm, hazánkban – habár fejlődés mutatkozik – 7-8 cm az általános. Íme, egy kalkuláció arról, hogy mennyit lehet spórolni ez egyes vastagságokkal.

Sokan nem tudják, de a vastagság mellett a szín is fontos szempont lehet a hőszigetelő anyag kiválasztásakor: a speciális alapanyagú szürke szigetelő anyagok akár 30%-kal jobb hőszigetelő értékkel rendelkeznek – a hagyományos fehér színűekhez képest.

A hőszigetelés kedvez azoknak, akik hisznek az energiatudatos szemléletben és hosszútávon gondolkoznak, hiszen egy jó minőségű szigetelő anyag 25-30 éven át szolgálja otthonunkat és a komfort érzetünket egyaránt. A plusz hőszigetelés ugyan plusz költségeket is rejt, mégis 3-4 év alatt megtérül az ára.

Még egy érv a hőszigetelés mellett: az Austrotherm Grafit Reflexe most akciós, mely a piac egyik leginnovatívabb  homlokzati hőszigetelése. További információkért, kattintson!

Forrás

TOP 5