Skip to main content

Ősrégi technológiával épül fel az új otthon Lengyelfalván. Nem csak környezettudatosan, de minden eddiginél olcsóbban is.

A vályogházak már a múltban bizonyítottan jó építkezési megoldást jelentettek, érthető így, hogy a környezetbarát építkezési irányzatok között napjainkban is sokan újra felfedezik a vályogházakban rejlő lehetőségeket.

A székelyudvarhelyi Asztalos Barna is az ősi alapanyag mellett döntött lengyelfalvi háza építésénél, tudatosan kerülve az ipari építőelemeket.

Asztalos Barna matematika szakon végzett, de vendéglátóként dolgozik. Mindkét szakmájához híven alapos számításokat végzett, a számok pedig arról győzték meg, hogy az agyagos föld, a szalma és a homok keverékéből összeálló vályog előnyös építkezési anyag.

Barnának fontos volt, hogy otthonát nem csak költségkímélően, de környezettudatosan építse fel.

A sóváradi Németh János – aki épített már szalmabálaházat nis és a jelen építkezésben is részt vesz – magyarázza: a vályog képes arra, hogy a levegőből nagy mennyiségű párát vegyen fel, és szükség esetén leadja azt, így szabályozza a lakás levegőjének minőségét. Németh azt is elmondta, hogy agyagot használnak cement helyett, a háló helyett pedig szalmát és lótrágyát, így a pára a házból távozhat, a falak tudnak „lélegezni”.

A lábazatra viszont meszes vakolat kerül, ez tartja távol a földházak ellenségét, a nedvességet. A falak 70 centi vastagok, tehát a hőszigetelésük megfelelő. Az építőanyagok egyetlen eleme sem köthető multinacionális céghez.

Asztalos Barna a leginkább a munkálatok alatt megszerzett tapasztalatokat értékeli, a vele készült 3 perces film itt érhető el.

Forrás

TOP 5