Skip to main content

Habár az elmúlt évben csökkent a rezsidíj-hátralékos fogyasztók száma, még így is rengeteg család csúszik meg a számlák befizetésével. Ráadásul az ősszel együtt hamarosan a fűtésszezon is beköszönt, amikor sokaknak egyre nagyobb nehézséget okoz fizetni a csekkeket. A lakosság negyede így is késve fizeti be a számláit, átlagosan pedig több tízezer forinttal tartozunk a cégeknek. De mi történik, ha tényleg nem tudjuk fizetni tovább a számlákat? Mikor kapcsolják ki a szolgáltatást, és mit tehetünk, ha jön a követeléskezelő?

Hiába csökkent egy év alatt félmillióval a díjhátralékkal küzdő fogyasztók száma, idén nyáron még így is 1,8 millióan csúsztak meg valamely számlájuk befizetésével (tehát a lakosság közel 20 százaléka). A rezsidíj-tartozások összege pedig közel 100 milliárd forint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint. A legnagyobb problémát továbbra is villanyszámla fizetése okozza: majdnem egymillió fogyasztó késett a befizetéssel. A gázszámlákkal pedig 840 ezer ember esett késedelembe. 

Több hazai gáz-és áramszolgáltató is úgy tájékoztatta lapunkat, hogy átlagosan a fogyasztók 20-25 százaléka van elmaradásban a számlákkal.

A legnagyobb hazai gázszolgáltató, a Tigáz ügyfeleinek például 19 százaléka (239 ezer fő) fizet késedelmesen. Ezen belül pedig a 60 napon túli késedelemben lévők aránya 2 százalék, ők átlagosan 42 ezer forinttal tartoznak a gázszolgáltatónak. Vannak azonban olyan ügyfelek is, akik már milliós tartozást halmoztak fel. 

A másik nagy lakossági gázszolgáltató cég, a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a lakossági ügyfelek közel 25 százaléka fizet jelenleg késedelmesen, 10 százalékuk pedig már több mint 60 napja nem fizette be a számláját. A fogyasztóik öt százaléka pedig egy évnél régebben görgeti maga előtt a tartozásait. Az átlagos elmaradás most 30 ezer forint körül mozog, de ez az összeg a fűtési szezonban még magasabb szokott lenni. 

Ennek közel kétszeresével, 58 ezer forinttal tartozik átlagosan egy FŐGÁZ-ügyfél, míg a 60 napon túli tartozók már 105 ezer forintos adósságot halmoztak fel. A közműcég közlése szerint az egy lakossági fogyasztóra eső legnagyobb tartozás 10 millió forint, igaz, ebben az esetben egy társasházról beszélhetünk. 

A cikk itt folytatódik...

Forrás

Kép

 

TOP 5