Skip to main content

 

Az iráni atomprogramról való megállapodást követően mindenki attól tart, hogy óriási többlet kínálat zúdul majd rá az olajpiacra. Irán valóban meghatározó szereplő az olajpiacon, a bizonyított készletei óriásiak, azonban a világon a top 3-ba még így sem fér be. Az alábbiakban a 10 legnagyobb olajkészlettel rendelkező országot mutatjuk be.

A legnagyobb olajországok: 5. - 10.

Az olajpiacon most az iráni atomprogram kapcsán született megállapodás miatt potenciálisan felszabaduló többlet kínálat miatt aggódnak a szakértők és a befektetők, tekintve, hogy Irán a világ egyik legnagyobb bizonyított olajkészletével rendelkezik. Az alábbiakban a Business Insider által összeállított lista alapján mutatjuk be a 10 legnagyobb olajkészlettel rendelkező országot.

10. Nigéria

Bizonyított olajkészletek: 37 milliárd hordó

Nigériában az 1970-es évek óta meghatározó költségvetési bevételi forrás az olajexport, az ország pedig igencsak megszenvedi az olaj világpiaci árának tavaly látott összeomlását. Bár a költségvetési egyensúlyt biztosító olajárak becslése igen nehéz, ez jelenleg Nigériában 120 dollár feletti Brent árfolyamnál lehet. Nigériának mindemellett a jövőben olyan kockázatokkal is számolni kell, mint az atomprogramról való megállapodás következtében potenciálisan visszatérő iráni olajkínálat. 

9. Líbia

Bizonyított olajkészletek: 48 milliárd hordó

A líbiai gazdaság lényegében totálisan függ az energiaszektortól. 2014-ben az olaj és földgáz export jelentősen visszaesett, miután több helyen belső zavargások miatt fel kellett függeszteni a kitermelést. A nemzetközi olajvállalatok közül az egyik legjelentősebb líbiai kitettsége az osztrák OMV-nek van, mely már évek óta szenved attól, hogy időről időre leáll az itteni kitermelés. 

8. Oroszország

Bizonyított olajkészletek: 80 milliárd hordó

Bár geopolitikai szempontból Moszkva profitálhat az iráni megállapodásból, az iráni olajkínálat világpiacra való visszatérése ugyanakkor rossz hír lehet az országnak, Irán ugyanis riválisként léphet fel az európai országoknál. Ezt támogathatja, hogy Iránban olcsón lehet kitermelni. Oroszországnak a költségvetés szempontjából igen lényeges az olajár alakulása, a költségvetés egyensúlyát biztosító árszint a legfrissebb becslések szerint most is 100 dollár felett van a Brent esetében. 

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: A Zawiya finomító Líbiában, forrás: Europress / Getty 

TOP 5