Skip to main content

 

A megújuló energiaforrások közül a szélerőműveknek is igen fontos szerep jut az energiamixben. Az előző évben világszerte számos rekord született: az USA, Kína, Németország és Dánia is büszke lehet szélenergia programjára.

Az Egyesült Államok nemcsak napenergiából jeleskedik

Texas államban tavaly december 20-án dőlt meg egy szélenergia-rekord. Ezen a napon 19 órán keresztül sikerült a szövetségi állam teljes energiaszükségletének 40 százalékát szélenergiából biztosítani.

hirdetés

Igaz, hogy csak rövid időre, de mégis csak 13,9 gigawattos teljesítményt értek el a szélturbinák:

ennyi energia 230 millió 60 wattos izzó működtetését fedezi.

Azért az idei év is jól indul, hiszen a legfrissebb hírek szerint a Kansas állambeli Sperville-ben 122 szélturbina (összesen 280 megawattos teljesítménnyel) telepítéséről döntött az amerikai Westar Energy.

A gigaberuházás várhatóan egész évben tart majd, és csak a 2017-es statisztikákat tudják feldobni az itt termelt energiamennyiséggel. Ezzel a projekttel is egy lépéssel előrébb kerültek ahhoz a célhoz, amit Barack Obama a párizsi klímaegyezményben vállalt, vagyis hogy az USA 2025-re a 2005-ös adatokhoz képest 26-28 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.

Dánia – kimagasló eredmények

A szélerőművek adta energia az innovatív energiatárolási megoldásoknak köszönhetően megfelelő időjárási körülmények között stabil, megbízható energiaforrásnak számít. Jól példázza ezt Dánia, a szélerőművek európai éllovasa. Míg 2005-ben a felhasznált energia 19 százalékát szélből nyert energia adta, addig 2015-re ez a szám 42 százalékra nőtt – számolt be a hírről a dán TV2. Néhány rekord is született az előző évben.

Júliusban több olyan napot regisztráltak a skandináv országban, amikor a teljes villamosenergia igény 116-140 százalékát tudták megtermelni a szélkerekek.

A szélenergia többletet a dánok Skandináviába és Németországba exportálják.

Azokban az időszakokban, amikor az időjárás kevésbé szeles, norvég vízierőművekből és német napenergiából nyert áramot importálnak. A dán kormányzat célja, hogy 2030-ra az ország energiaszükségletének legalább 90 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezzék.

A skótok tavaly jól belehúztak

Skócia szintén nagyon jó adatokkal büszkélkedhet a 2015-ös évet nézve, szeptemberben ugyanis a kedvező erejű szeleknek köszönhetően több, egészen pontosan öt olyan napjuk is volt, amikor az összlakossági áramfogyasztásnál többet termeltek. A WWF jelentése szerint Skócia 563,8 MW/h energiát táplált a villamoshálózatba, ami 82 százalékkal több, mint 2014-ben volt.

Ezzel a teljesítménnyel 1,55 millió átlagos energiaigényű háztartás működését lehet biztosítani.Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez egy elméleti érték, miután Skócia a brit villamosenergia hálózat része, a szélerőművek által termelt energia java része a központi hálózatba kerül, és innen osztódik el. Ennek ellenére a növekedés példaértékű, és az eredmények kellően motiválóak lehetnek, hogy tovább fejlesszék szélerőműveik számát.

Németország is jobban teljesít

Németország 2015-ben szintén csúcsteljesítményre tett szert a szélenergia területén. Az Északi- és a Keleti-tengerre telepítetett szélturbinák 2015-ben 3000 megawatt energiát termeltek. A német energiafordulat irányelveit követve nincs megállás, a zöld áram aránya idén még tovább emelkedik.

A tenger alatt húzódó vezetékhálózatot tovább bővítik,

hogy az ország belső területei is részesüljenek a tengermelléken termelt villamos energiából. A szélenergia-szektorban a 2020-ra kitűzött cél 7700 megawatt energia előállítása. Ez elég komoly részesedést jelenthet az energiamixben, ha összehasonlításként megnézzük, hogy  nyolc atomerőmű 11 ezer megawatt energiát termel.  

Kína nagy iramban zöldül

Kínáról elsőként nem éppen a zöld energia jut az ember eszébe, hanem inkább a súlyos környezetszennyezés, a szmog miatti vörös riasztás Pekingben és a különféle egészségügyi problémák, amelyek hátterében a magas koncentrációjú károsanyag-kibocsátás áll.

Azonban tudni kell, hogy az ázsiai nagyhatalom

évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a megújuló energiaszektor felvirágoztatására,

és egyre nagyobb arányban építi be az országos energiamixbe. A szélenergia termelés tekintetében is kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni. Kína az Energiagazdasági Intézet (IEEFAadatai szerint 2015-ben minden eddiginél nagyobb teljesítményű, vagyis 30,5 gigawattos szélerőmű parkot telepített, ráadásul rohamos ütemben tovább folytatódik a szélturbinák beüzemeltetése.

 

Az egyes országok energiatermelésén belül a szélenergia részesedését  ábrázoló infografika. Százalékos arányban Dánia áll az első helyen, Forrás: Statista

2016-ra 150 gigawattra tervezik növelni a szél által termelt energia mennyiségét, ami kétszerese az USA-ban működő (75 GW), és háromszorosa a Németországban üzemelő (45GW) szélerőművek kapacitásának.

Nem mindenki lelkesedik

A zöld energiaforrások, ezen belül különösen a szélerőművek térnyerését számos ponton éri kritika, döntően a kiszámíthatatlanság és az igen sokára megtérülő beruházási költségek miatt. A szélerőműveket a természetvédők sem kedvelik túlságosan.

Amellett, hogy rontja az összképet egy szélturbinákkal teletűzdelt táj, a német Widlife Foundation a NABU természetvédelmi szövetséggel karöltve gyakran vitába száll a Szélenergia Szövetséggel (BWE) azt sérelmezve, hogy a szélerőmű parkok telepítésével számos állat élőhelye sérül.

Madarak fészkelőhelyei szűnnek meg, fiókák pusztulnak el vagy éppen nekirepülnek a szélkerekeknek.

A természetvédők több olyan esetet is ismernek, amikor szándékosan fiókákkal teli fészket semmisítettek meg

vagy állatokat öltek le a terület elfoglalásakor. Bizonyítékok hiányában azonban ezeknek az eseteknek nincs jogi következményük. Különösen két fajért aggódnak: a vörös kánya és a békászó sas élőhelyein szeretnék elérni, hogy ne létesüljenek új szélerőművek.

Annak ellenére, hogy bárhol a világon a lakosság többsége támogatja a szélerőművek létesítést, azonban, ha személyes érintettség áll fenn, máris megváltozik a megítélés. Az szélerőműellenes European Platform Against Windfarms (EPAW) 29 európai ország 956 szervezetét fogja össze, de például Németországnak saját online platformja (Windkraftgegner) van, elősegítendő a szélerőművek ellenzőinek összefogását.

Legtöbben természetvédelmi okokra hivatkozva ellenzik a szélerőmű parkokat,

mások azért tiltakoznak, mert a lakóövezetek közelében telepített szélerőművek folyamatos zúgását nehezen viselik, vagy éppen félnek a szélkerekek infrasugárzásának egészségre káros hatásaitól.

 (Hagara-Nagy Nóra összeállítása)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5