Skip to main content

 

Komoly meglepetéssel állt elő tavaly a SolarCity, mikor Elon Musk vezényletével bemutatta a napelemként is funkcionáló tetőcserepeit.

Az időközben a Tesla tulajdonába került vállalat most friss információkat osztott meg a termékről, az árára is fény derült.

hirdetés

Az előzetes terveknek megfelelően a különleges tetőcserepek tömeggyártása idén nyáron kezdődik meg. Mintázat alapján négyféle változat közül válogathatnak majd a vásárlók, bár első körben csak két simább felületű, modern kinézetű lesz elérhető, a klasszikusabb megjelenésű darabok csak jövőre kerülnek forgalomba.

Típustól függetlenül a Tesla cserepei mind prémium kategóriásak, esztétikailag és strapabírás szempontjából is a legmagasabb minősítésűek. Élettartamra szóló garanciával rendelkeznek, de az áramtermelési képességükre csak 30 év garanciát vállal a gyártó.

 

Tesla áramtermelő cserép, a jövőre érkező "Tuscan" típus, Forrás: Tesla

A Tesla friss bejelentése alapján a napelemeket leváltó, áramtermelő tetőcserepeket vagy maga a SolarCity, vagy egy szerződéses partnere fogja telepíteni a megrendelők házaira. Idén első körben csak az Egyesült Államokban kezdődhet meg az installáció, az európai országok lakói valamikor 2018-tól kezdve rendelhetnek majd tetőt a Teslától.

Szuper, de megéri az árát?

A tájékoztatás meglepő részét a cserepek versenyképesnek tűnő árazása jelenti. Consumer Reports és a Tesla adatai alapján amennyiben egy 288 négyzetméter tetőfelülettel rendelkező házra felkerülő cserepek 35 százaléka áramtermelő lesz, akkor a tetőfelújítás négyzetméterenkénti komplett költsége olyan 235 dollárra, azaz nagyjából 67 ezer forintra jön ki. A kettőt összeszorozva 67 680 dollár, azaz 19,3 millió forint a végösszeg.

 

Tesla áramtermelő cserép, a még idén elérhetővé váló "Smooth" típus, Forrás: Tesla

A cserepek által termelt áramot ugyan vissza lehet táplálni az áramszolgáltató hálózatába is, de az alacsony vételi ár miatt masszívan gazdaságosabb lehet házilagosan tárolni és felhasználni a villamos energiát. Így a fenti összeghez még hozzá kell számolni az otthoni akkucsomagot is, a 13,5 kWh kapacitású

 

Tesla Powerwall 2 jelenleg 5500 dollárba kerül, és 10 év garancia van rá.

A számítások alapján a napos helyeken – például Kalifornia és Texas államban – a garantált 30 éves áramtermelési élettartamuk alatt a cserepek akár 60 ezer dollárnyi villamos energiát is termelhetnek, ami 17,1 millió forintot jelent.

A tetőfelújítás árából ezt levonva három évtized alatt olyan 7000 dollárra, azaz 2 millió forintra jön ki a tető költsége.

 

Tesla áramtermelő cserép, a még idén elérhetővé váló "Textured" típus, Forrás: Tesla

Az első évtizedben használt Powerwall 2 akku 5500 dolláros ára durván 1,6 millió forintnak felel meg,

 

így már 12 500 dollárnál, azaz 3,6 millió forintnál járunk.

A rákövetkező évtizedekben feltételezhető, hogy a töredékére csökken majd az ugyanilyen teljesítményű akkuk ára, lehetetlen három évtizedre előre teljes költséget számolni.

 

Az Egyesült Államokban a mindeddig példaként használt ház normál tetőcserepekkel való felújítása összesen olyan 16 ezer dollárba, azaz olyan 4,6 millió forintba kerülne.

Ideális esetben elképzelhető, hogy a Tesla áramtermelő tetőcserepes megoldása – a második és harmadik évtizedekben szükséges akkucserék ellenére – három évtized alatt visszahozhatja a felárát, legjobb esetben gazdaságosabb lehet a normál tetőnél. Ehhez persze megfelelő helyen kell lennie az ingatlannak, a fenti 60 ezer dollár értékű áramtermeléshez pedig igencsak szikrázó napsütésre van szükség az év nagy részében.

Mi a helyzet az európai árazással?

Kiváló kérdés, a fenti számítások mind az egyesült államokbeli viszonyokat vették alapul, ráadásul ideális esetekben. Európában a munkaköltség országonként jelentősen eltérhet, így például Magyarországon biztosan masszívan kevesebb lesz a tető négyzetméterének felújítási költsége.

Viszont figyelembe kell venni a napos órák számát is, hazánk ilyen tekintetben nem kecsegtet Kaliforniában vagy Texas-ban elérhető megtérüléssel.

A rengeteg változó miatt spekulációkba inkább nem bocsátkoznánk, de annyi nyilvánvaló, hogy a Tesla kénytelen lesz megfelelő regionális európai árazásokat kitalálni a termékéhez, ha el kívánja adni.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, Nyitókép: Tesla áramtermelő cserép, a jövőre érkező "Slate" típus, Forrás: Tesla

TOP 5