Skip to main content

 

A héten, a brit választás előtti napon új rekord született az ország energiagazdaságában.

Míg a sajtó és a közvélemény az előrehozott választásokra figyelt, addig a megújuló energiaforrások energiaellátáson belüli aránya átlépte az 50 százalékot.

hirdetés

beszámoló szerint ezzel új rekord született: ez az első olyan alkalom, amikor a szél-, víz- és napenergiából, valamint fapellettből nyert energia aránya meghaladta ezt az energiagazdálkodási szempontból fontos arányt. Az időjárás is kegyes volt: a napos és szeles idő kedvezett a környezeti erőforrásokra épülő energiatermelésnek.

Így, ha csak ingadozva és átmenetileg is,

a megújuló források használata 50,7 százalékot tett ki a teljes szigetországi ellátórendszerben.

Gyengülő ellenérvek

A megújuló energiaforrások elleni egyik érv – a briteknél is –, hogy

a használatukra épülő termelésben jelentős a bizonytalansági tényező.

Elég egy kedvezőtlen időjárási fordulat, és máris kevesebb nap- vagy szél termelte energiával lehet gazdálkodni, mint a hagyományos hordozók (szén, gáz) viszonylag jól tervezhető felhasználásakor. Szkeptikus vélekedések szerint, a megújuló energiaforrások soha nem lesznek képesek a brit energiaszükségletet döntő mértékben kiszolgálni a hagyományos hordozók helyett.

Ezekre a kritikus hangokra egyre komolyabb válaszok érkeznek.

A megújuló erőforrások tiszta és környezetbarát jellegükön túlmenően, új gazdasági lehetőségeket rejtenek magukban a felhasználásukban érdekelt piaci szereplők, fogyasztók számára.

Ingadozás pedig a hagyományos hordozók oldalán is van.

Elegendő csak az árupiacok mozgásaira gondolni, melyek végső soron a végfelhasználóknál, azaz a háztartásokban, intézményekben is éreztetik hatásukat. A környezeti és időjárási hatások okozta ingadozás kiküszöbölésére jó megoldást jelenthetnek az otthoni energiatárolók (aktuális cikkünket a témában itt találja).

Brit mérföldkövek sorozatban

Nem a mostani az első jelentős energiagazdálkodási rekord a szigetországban. Az Egyesült Királyság energiagazdálkodási reformjában több fontos állomást regisztráltak a közelmúltban.

Két éve a teljes brit villamos energia termelés 23 százalékát még a szén adta, ám a tavalyi év végére ez az arány 9 százalékra csökkent. 

Április 21-én, a Föld Napja alkalmából, egyetlen napra, de leállították az ország valamennyi szénerőművét, így 130 év után először „szénmentesen" működött az ellátórendszer.

Majd május 26-án, a délutáni órákban, háztartási napelemek fedezték az ország teljes villamos energia szükségletének közel 25 százalékát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5