Skip to main content

 

Nagy-Britanniában egy-egy népszerűbb tévéműsor után hirtelen elképesztő mértékben megugrik az áramfogyasztás, mert mindenki teát készít magának.

A jelenségnek neve is van, TV pickupnak nevezik, és állítólag az okozza, hogy hirtelen majdnem kétmillió teafőzőt kapcsolnak be az országban.

Erősen hoaxgyanúsnak hangzik az egész, de komoly szakirodalma van a TV pickupnak. Majdnem úgy igaz, ahogy azt leírtuk, de a közhiedelemmel ellentétben, nem csak a teafőzők a felelősek az áramhasználat megugrásáért.

TV pickup a népszerű tévéműsorok, mindenki által nézett sportesemények szüneteiben van. Emberek milliói húzzák le a wc-t, nyitják ki a hűtőajtót, raknak fel egy teafőzőt. A teafőző helyi szinten mutatható ki, ráadásul csak rövid ideig tart a kilengés, hiszen a víz 3-5 perc alatt felforr. Emiatt könnyen is kezelik az áramszolgáltatók.

Sokkal hosszabban tartó hatása van a wc-k lehúzásának és a hűtőajtók nyitogatásának. Előbbinek azért, mert a víz felpumpálásához is energia kell, ráadásul jóval hosszabb ideig, mint egy teafőzőnek ahhoz, hogy felforraljon néhány csészényi vizet. A hűtőajtó kinyitásával pedig kiszökik a hideg a készülékből, így azt megint le kell hűteni, ami szintén jókora energiával jár.

A jelenségre azért figyeltek fel Nagy-Britanniában, mert itt sok az olyan tévéprogram, amely jelentős tömegeket köt le egyszerre, és kevésbé töredezettek a lakosság tévénézési szokásai, mint Amerikában.

A nemzeti energiaszolgáltató napon belül is tud készülni a kiugrásokra. Este kilenckor van a legnagyobb kilengés az átlaghoz képest, több népszerű műsornak is ekkor van vége vagy tartanak ilyenkor szünetet. A legnagyobb kiugrásokat szappanoperák, sportműsorok vagy reality műsorok szünetében mérik. Egy átlagos TV pickup extra energiaigénye 200-400 megawatt, de a nagyobb szappanoperák izgalmasabb befejezései 700-800 megawattos kiugrásra is képesek.

Az egyik legemlékezetesebb TV pickup 1990 július 4-én volt, amikor Anglia játszott Németország elleni elődöntőn a foci világbajnokságon, a büntetőknél 2800 megawattal ugrott meg az energiahasználat. De a 2010-es világbajnokságon is rendszeresen 2000 megawatt feletti volt az extraigény az angol válogatott meccsein. Az Eastenders című szappanoperához is kötődik egy hatalmas kiugrás, 2001. április 5-én extra 2290 megawatt kellett az igények kielégítéséhez. Ekkor ismerte be az egyik szereplő, Lisa, hogy meglőtte Philt. Legutóbb Vilmos herceg és Chaterine esküvőjén volt 1600 megawatt plusz igény 2011. április 29-én.

Az energiaszlgáltatót általában nem érik váratlanul az ilyen kiugrások, hiszen egész csapat foglalkozik az ilyen helyzetekkel. A várható energiaigény kiszámításához az elmúlt öt év átlagát veszik figyelembe, de nyomon követik a tévéműsort, sőt tisztában kell lenniük a népszerűbb szappanoperák történéseivel is, hogy tudják, melyik okozhat ugrást az energiaigényben.

A legnagyobb kilengést azonban nem tévéműsor okozta, 1999. augusztus 11-én a felhasználók hirtelen 3000 megawatt plusz energiát használtak a nap közepén. Ekkor volt a teljes Napfogyatkozás az országban, közvetlenül utána volt szükség az extra áramra.

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5