Skip to main content

 

Baromfiürülékéből készülhet a következő alternatív energiaforrás, amely a szenet is kiválthatja.

Izraeli kutatók szilárd fűtőanyaggá alakították a szárnyasok ürülékét.

hirdetés

Az eljárásnak több környezetbarát előnye is van. "A szárnyasok ürüléke terhet jelent a környezetnek és kórokozókat is tartalmaz. A kezelés megoldja ezeket a problémákat. A hulladékból alternatív energiaforrás lesz" - fejtette ki Amir Gross, a Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem (BGU) munkatársa.

Összességében több energia keletkezik, mint amennyit az eljárás igényel. Az alternatív energiaforrás előállításával mérsékelhető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A kutatók eredményeiket az Applied Energy című szaklapban mutatták be. A tanulmányban a szakértők összehasonlították az általában növényi maradványokból készült bioszén és a baromfipiszokból készült hidroszén előállítását.

A hidroszén úgynevezett hidrotermális karbonizáció, az ürülék 250 Celsius-fokra történő melegítésével keletkezik. A végeredmény egy szénhez hasonlatos szilárd tüzelőanyag.

Megállapították, hogy a szárnyasok ürülékéből kevesebb energiaráfordítással és kisebb környezeti terheléssel állítható elő szén.

Ha jövőben a világ minden szárnyasának székletét átalakítanák hidroszénné, az a villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát váltaná ki - véli Amir Gross.

A növényekből készülő fűtőanyagokkal szemben más előnyökkel is jár a baromfipiszok-szén. "Ha ebből a célból kukoricát ültetnek, az terheli a talajt, trágyát kell használni és a táplálék nem szolgálja az embereket vagy állatokat" - monda Gross, aki kiemelte, hogy a madárürülékből készült szénnek nincs kellemetlen szaga. "Nincs szárnyas- vagy ürülékszaga, hanem szénszaga van".

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: A baromfiürülék kiválthatja a szén tíz százalékát, Forrás: Flickr / Cody and Maureen

TOP 5