Skip to main content

 

Párizsban, a héten lezajlott klímacsúcson jelentette be a Világbank csoportja, fontos döntést hoztak annak érdekében, hogy a globális gazdaságot még inkább a tiszta energiák irányába tereljék a maguk eszközeivel. Ez utóbbi azt jelenti, hamarosan nem adnak több pénzt az olaj- és gázkitermelés iparága számára.

2018 lehet az utolsó év, amikor az olaj- és gázkitermelés financiális támogatást kap a Világbanktól – jelentette be a szervezet a héten.

hirdetés

A következő években kizárólag olyan projekteket támogatnak, amelyek a legszegényebb országokban élők, gázhoz és az abból nyert energiához való hozzáférésének biztosítását célozzák. Azokat is csak eseti és kivételes jelleggel, akkor, ha azok összeegyeztethetők a 2015-ös párizsi klímacélokkal.

Ki kell nyitni a kincstárakat

A találkozó egyik napirendi pontja az volt, milyen megfontolások mentén tudnak megállapodásra jutni az államok, a tiszta energiák hasznosítására fordítandó nagyobb pénzek tekintetében. Az egynapos találkozó témái között szerepelt az a kérdés is, milyen módon lehet a globális gazdaságban pénzeket felszabadítani a fejlődő országok számára, hogy a szegényebb államok is elindulhassanak a tiszta energiák hasznosításának irányába.

Egyes becslések szerinta világban nagyságrendileg több ezer milliárd dollárt kell mozgósítani azért, hogy a tiszta energiák támogatásával, a világ tarthassa a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit, és 2 Celsius fok alatt maradjon a globális felmelegedés mértéke.

A Világbank szervezete ennek a gigantikus volumenű gazdasági invesztíciónak egyik legfontosabb szereplője lehet a fejlett országok mellett. A szervezet célkitűzései között a legfontosabbak között szerepel a fejlődő országok számára nyújtott pénzügyi és kapcsolódó támogatás a gazdaságuk fejlesztéséhez.

Klímavédelemre igen, olajra nincs több pénz

A Világbank egyúttal azt is jelezte, jó ütemben hasznosul az éghajlatváltozás elleni küzdelemre felállított hitelkerete. 2020-ig vélhetően a teljes keret 28 százalékát lehívják majd az államok.

A szervezet azt is közölte, 2016-ban mintegy 3 milliárd dollárt fektettek be a nyersanyag-kitermelő iparágakba.

Ezek alatt elsősorban a kőolaj- és földgáz-kitermelést, valamint a bányászati ágazatot kell érteni. Az összeg háromszor akkora volt, mint a megelőző évben a kitermelésbe juttatott pénzügyi injekció.

Ennek azonban most vége, és a következő években a forrásokat a tiszta energiák hasznosításának támogatására fogják átcsoportosítani. A Világbank mostani bejelentése szerint, 2019-től a szervezet végleg leállítja a fosszilis hordozók kitermelésének finanszírozását.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: AFP/HANS LUCAS/VINCENT WARTNER

TOP 5