Skip to main content

 

A tojásfehérjében lehet a kulcsa a vízből kinyerhető hidrogén olcsó, az energiaellátásban használható előállításának, legalábbis erre utal japán kutatók bejelentése.

Az Oszakai Egyetemen végzett kutatás jelentős előrelépés lehet a végső célhoz vezető úton, vagyis ahhoz, hogy vízből gazdaságosan állítsanak elő energiaforrásként és az iparban is használható hidrogént – írja a Magyar Mezőgazdaság a Poultry World beszámolója alapján.

hirdetés

Most még nagyon káros az előállítás

Manapság jellemzően földgázból, vagy más fosszilis hordozóból állítanak elő ipari hidrogént. Ezek a megoldások azonban rendkívül környezetterhelők, főként azért, mert jelentős mértékű, üvegházhatású gázok kibocsátásával járnak.

Laboratóriumi körülmények között kidolgoztak már más megoldásokat a hidrogén kinyerésére, ám ezek döntően egyelőre kísérleti stádiumban vannak, hatékonyságuk pedig alacsony. A kutatóknak főként az okoz nehézséget, hogy az általában folyadékközegben lezajló folyamatokban a molekulák lassan mozognak, ritkán találkoznak, és megoldandó feladatot jelent a helyhez kötésük is.

Ezekben a nehézségekben hozhat áttörést a japán kutatók munkája.

Tojásfehérje-kristállyal a tiszta energiáért

A kutatást vezető Yusuke Yamada szerint, tojásfehérjéből olyan kristályokat sikerült előállítaniuk, amelyek aprócska mélyedéseikben és réseikben megkötik a megfelelő molekulákat.

A szabályos nanostruktúrák azét fontosak, mert – ahogy a kísérletek mutatják – azok révén jelentősen hatékonyabbá válik a hidrogén előállítása.

A fehérje igazán hasznos segédeszköz a hidrogén kinyerésében, fosszilis anyagok nélkül – mondja Yamada. Hozzátette azt is, ahhoz, hogy a hidrogént energiaforrásként használjuk, lényegében csak vízre lenne szükség,ami különösen környezetbaráttá és fenntarthatóvá tenné a hidrogént mint energiaforrást.

A kutatók szerint nagyon körültekintően kell manipulálni a kristályok szerkezetét az eredményességhez, de érdemes folytatni az eljárás fejlesztését. Az első eredményeket egy tudományos folyóiratban közölt tanulmányban mutatták be.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5