Skip to main content

 

Átadták a világ legnagyobb offshore, azaz tengerre épített szélerőművét az Ír-tengeren, Cumbria megye partjainál – írja a The Guardian.

A 659 megawatt névleges kapacitású erőművet, a megújuló energiák hasznosításában egyik meghatározó európai vállalat, a dán Ørsted építette.

hirdetés

Kevesebb turbinával termel többet, mint az eddigi legnagyobb

A Walney Extension nevű létesítmény minden tekintetben elképesztő paraméterekkel bír. Területe közel 20 ezer futballpálya méretével egyezik meg, kapacitása pedig mintegy

590 ezer brit háztartást képes ellátni tiszta energiával. Figyelemre méltó a projekttel kapcsolatban a technológiai ugrás is, amelyet a Walney Extension szélturbinái megjelenítenek.

Öt évvel ezelőtti befejezésekor a legnagyobb szélpark a London Array nevű létesítmény volt, amely hasonló kapacitással 470 ezer otthont szolgál ki.

A most átadott Walney Extension hasonló nagyságrendű kapacitásához, feleannyi szélturbinát is elegendő volt telepíteni, mint a korábbi rekordernél. A turbinák száma 87, telepítési mélységük 20 és 54 méter között mozog.

Már készül az új legnagyobb

A most átadott szélpark egy korábbi, 367 megawattos erőmű mellé, lényegében annak bővítéseként épült meg.

Nem sokáig lesz azonban ez a legnagyobb: a ScottishPower's East Anglia One néven fejleszti 714 megawattos erőművét, melynek 2020 a tervezett átadási éve.

A verseny azonban ezt követően sem áll meg, az Ørsted ugyanis Hornsea 1. és 2. név alatt, 1200 megawattos és 1800 megawattos tengeri óriásokat fejleszt Yorkshire partjainál.

A dán cégnél ugyanakkor jelzik: minél előbb szükség volna a brexit kapcsán zajló, energetikai kérdéseket is érintő viták lezárására.

Matthew Wright, a vállalat angliai részlegét irányító ügyvezető, azt is megerősítette, számos tanulságot hozott az idei, szokatlanul meleg, egy-két kiugró időszaktól eltekintve szélcsendes brit nyár. Szerinte az energetikai irányelveket úgy kell megalkotni, illetve módosítani, hogy ennek során – szem előtt tartva az olcsó és tiszta energia szállításának célját – az ilyen időjárási viszonyokra is iránymutatással szolgáljanak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Twitter

TOP 5