Skip to main content

Peng Wang Szaúd-Arábia-i Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem 

Az Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan készüléket, amely képes a napfényből villamos energiát termelni és ezzel egy időben vizet is tisztítani.

A szakemberek szerint ez a találmány így egyszerre két világméretű problémát tud megoldani, egyetlen ütemben.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Nem csupán egy zöld energiaforrás

A kutatók állítják, hogy a most kifejlesztett eszköz nem csak egyfajta zöld energiaforrás, hanem alternatívát kínál a víz tisztítására szolgáló jelenlegi technológiák kiegészítéséhez.

Ezek a technikai megoldások gyakran nagy mennyiségű villamos energiát fogyasztanak és mindemellett olyan infrastruktúrát igényelnek, amely számos közösség számára nem elérhetőek, így nem férnek hozzá a biztonságos ivóvízhez.

Ez a drámai helyzet a világon több mint 780 millió embert érint.

Ezek az emberek naponta akár órákig is gyalogolhatnak azért, hogy a távoli forrásokból vizet szerezzenek be és sokszor akár kétszáz méterre is le kell ásniuk érte

– mondta Peng Wang, a Szaúd-Arábia-i Abdullah Királyi Tudományos és Technológiai Egyetem kutatója, a készülék előnyeiről beszámoló, Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

– Ez az új technológia ott biztosíthatja a tiszta vizet, ahol arra a leginkább szükség van, ráadásul akár a hátsó udvarban is elfér, de az ipari méretű igényeket is ki tudja szolgálni.

Hozzátette: naponta jelentős mennyiségű édesvizet állíthatnak elő, ami azt jelenti, hogyaz eddig igazi kihívást jelentő feladat ezután könnyen teljesíthetővé válik.Az előállított vizet a közösségek nem csak ivóvízként tudják majd felhasználni, hanem öntözésre is.

Kétféle technológiát kombinálnak benne

A most bemutatott készülék tetején egy vízszintes szilícium napelem fekszik, ami alatt több szint áll rendelkezésre, amelyeken keresztül át tudják futtatni a sóoldatot, a sós vagy szennyezett felszíni vizet.

A napelemből származó hulladékhő felmelegíti a közvetlenül alatta elhaladó sós vizet, a víz elpárolog, áthalad egy membránon, majd újra cseppfolyóssá válik, hogy ennek eredményeként tiszta vizet kapjunk. Végül jöhet a hőkezelés, majd a víz a „következő szintre" lép. Ez így halad szintről szintre, hogy a legvégén a tisztított víz kifolyjon a készülékből, amit a közösség tagjai össze tudnak gyűjteni.

Az új technológia az Egészségügyi Világszervezet által biztonságosnak tartott szint alatt tartja az ólom-, réz-, nátrium-, kalcium- és magnéziumszintet az ivóvízben

– magyarázta Wang.

A készülékben található napelemek hatékonysága körülbelül 11 százalék, ami magasabb annál, amit a szakemberek vártak. Emellett képes volt a tengervízből is tiszta vizet előállítani.

Az eszköz, bár nem az első, amely napkollektoros desztillációt alkalmaz, különösen előnyös, mert kétféle technológiát kombinál.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: A globális fejlődésnek jócskán akadnak árnyoldalai is, amelyek egyike az ivóvíz válság, FORRÁS: WATER SHORTAGE

TOP 5