Skip to main content

 

Komoly növekedés előtt áll a brit víz alatti gazdasági szektor, ahogy a terület 2022-ig már több mint 54 ezer embert foglalkoztat majd. A legtöbb új álláshely várhatóan Skócia északi részén keletkezik majd.

A Subsea UK nevű iparági szervezet szerint a víz alatti gazdasági szektor vállalati szereplőinek majdnem 80 százaléka tervez új embereket fölvenni a következő években.

A szervezet úgy számol, hogy 2022-ig 8928 fővel bővülhet az iparág, ami azt jelentené, hogy a jelenlegi 45 000 ezer főről 54 000 fölé emelkedhet az alkalmazottak száma.

A várakozások szerint az új álláshelyek többsége Skócia észak-keleti részén jönne létre majd. A Subsea UK vezetője, Neil Gordon úgy nyilatkozott, a brit víz alatti szektor kiheverte az elmúlt évek viharait, és az elsősorban olaj- és gázkitermelésben utazó cégek fölpattanásokat hoztak össze.

hirdetés

Az optimizmust az is erősíti, hogy az iparág kis- és közepes vállalkozásainak kitermelése emelkedett, ráadásul egyre erősebb az aktivitás a megújulók területén is, különösen az offshore szélerőműveknél – tette hozzá Gordon.

A jelenlegi növekedési prognózist elsősorban ezeknek a kis- és közepes vállalkozásoknak az optimista kilátásai adják, köszönhetően az olaj- és gázüzletek talpra állásának, illetve az energiaátállásból fakadó újabb lehetőségeknek.

A jelentés szerint a brit víz alatti szektor teljes kibocsátásának értéke mára évi 7,8 milliárd fontra bővült. Ez egyébként a globális víz alatti gazdaság teljes értékének (nagyjából évi 21 milliárd font) több mint harmadát adja.

A Subsea UK hangsúlyozta, hogy ezzel Nagy-Britannia megtartotta a globális piacvezető helyzetét a víz alatti mérnöki, feldolgozóipari, valamint szolgáltatói területen. Gordon hangsúlyozta, noha továbbra is az energiaipari szegmens hajtja majd a területet, a víz alatti bányászat és a tengeri kutatás is feljövőben van.

Nagy-Britannia egyébként globálisan is fontos szereplő a víz alatti gazdasági szektorban.

A jelentés kiemelte, hogy India, Kína és Mianmar három erős példa olyan országokra, ahol elkezdődtek a jelentős víz alatti fejlesztések, és ezekben a projektekben brit vállalatok is részt vesznek. Gordon hozzátette, a víz alatti iparág továbbra is a brit export egyik sikertörténete.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay 

TOP 5