Skip to main content

 

Rekordnagyságú csökkenés várható az idén a világ energiafogyasztásában és a szén-dioxid-kibocsátásban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön publikált jelentése szerint.

A "Global Energy Review 2020" jelentésében az IEA (International Energy Agency) kifejti, hogy a koronavírus-járvány gazdasági következményei a második világháború óta a legnagyobb sokkot mérik a globális energiaellátó rendszerre, a keresletben bekövetkező visszaesés mellett még a 2008-as pénzügyi válság hatása is eltörpül, a globális szén-dioxid-kibocsátás pedig rekordmértékben, 8 százalékkal csökkenhet az előző évihez képest.

hirdetés

Az IEA az energiaipari adatok és az emissziós értékek több mint száz napig tartó folyamatos elemzésére támaszkodva állította össze idei előrejelzését az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás várható alakulásáról. A prognózis azzal a feltételezéssel élt, hogy a járvány korlátozására bevezetett intézkedéseket az elkövetkező hónapokban világszerte az érintett országok többségében fokozatosan feloldják.

A világ energiafelhasználása az IEA becslése szerint az idén 6 százalékkal esik vissza a tavalyihoz képest, ami sokszorosa a 2008-as pénzügyi válságot követő csökkenésnek. Abszolút számokban kifejezve a fogyasztás csökkenésének mértéke példa nélkül áll az emberiség történetében: megfelel India, a harmadik legnagyobb energiafogyasztó éves energiafelhasználásának.

A legnagyobb mértékben a fejlett régiók energiafogyasztása csökken: az Egyesült Államoké 9 százalékkal, az Európai Unió felhasználása pedig 11 százalékkal. A csökkenés tényleges mértéke a járvány miatt elrendelt vesztegzár-intézkedések időtartamával szoros korrelációt mutat. Az IEA számításai szerint a korlátozó intézkedések április elejére jellemző mértékével minden egyhavi lezárás 1,5 százalékponttal veti vissza a globális energiafogyasztást.

Az elektromos áram fogyasztása a teljes leállások idején "vasárnapi" szintnek felelt meg az IEA kimutatásai szerint, azaz 20 százalékot is meghaladó mértékben csökkent. Az éves áramfogyasztás 5 százalékkal marad majd el a tavalyitól, a csökkenés mértéke így nagyobb lesz a harmincas években nagy gazdasági világválság idején bekövetkezettnél.

Az IEA szerint az idén csak a megújítható forrásokból termelt energia mennyisége és részaránya fog növekedni, minden más forrásé csökken. A megújítható forrásból termelt elektromos energia mennyisége 5 százalékkal emelkedik az idén, a korábbi évekétől kissé elmaradó mértékben. Az elektromos áram termelésén kívül a megújítható energiaforrások felhasználása is csökken, például a bio-üzemanyagoké is.

A globális szén-dioxid-kibocsátás az alacsonyabb energiafelhasználással párhuzamosan a 2010-es szintre csökken, közel 8 százalékkal marad majd el az idén a tavalyitól, ami a valaha regisztrált legnagyobb mértékű visszaesés. A nemzetközi pénzügyi és gazdasági válságot követően 2009-ben 400 millió tonnával csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás. Az idei csökkenés ennek közel hatszorosa lesz.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint "korai lenne megbecsülni a hosszú távú következményeket, de az energiaipar a korábbitól gyökeresen eltérő formában fog kikerülni a mostani válságból".

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5