Skip to main content

Vásárosdombó Astrasun 

A Tolna és Baranya megye határában fekvő, alig több, mint ezer fő lélekszámú kistelepülés 2020 nyarán új, 499 kWp teljesítményű naperőművel gazdagodott az Astrasun Csoport beruházásának jóvoltából.

Mínusz 28 tonna széndioxid évente

Éves szinten a 2000 órát is meghaladja a napsütéses órák száma a környéken: az ilyen szerencsés adottságú környezetben kézenfekvő megoldás munkára fogni a napenergiát. A környező földeken már két – szintén az Astrasun által tervezett és engedélyeztetett – napelempark termeli a kiapadhatatlan energiaforrásból táplálkozó áramot, és tervezik egy következő telepítését is.

Egyetlen ilyen fél megawattos naperőmű átlagosan legkevesebb százötven, de az innovatív megoldásokat alkalmazó vásárosdombói park több mint kétszáz háztartás villamosenergia-igényét képes ellátni, s a nem megújuló energiaforrások használatát kiváltva évente átlag 28 tonna széndioxidtól menti meg a légkört. A vásárosdombói napelempark egyébként a vártnál is jobban teljesít: a teljesítményen sokat lendít a tény, hogy a napelempark paneljeit napkövető rendszer állítja az ideális pozícióba, s ezzel akár 25-30%-kal több áramot termel.

Megújuló energiaforrás a településnek

A létesítményt két hónap próbaüzem után augusztus 25-én adták át ünnepélyes keretek között a közösségnek. Az eseményen a térség országgyűlési képviselője, Nagy Csaba méltatta a napelemparkhoz hasonló, Baranya megye fenntarthatósága szempontjából kulcsfontosságú tiszta energetikai beruházások jelentőségét. Kiemelte, hogy 2020 tavaszán volt egy olyan különösen szerencsés hétvége, amikor Magyarország energiamixének 27%-át termelték napelemek. A kormányzat célja, hogy a szabályozás és a támogatások szintjén megteremtsék a feltételeket a karbonsemleges megoldásoknak az élet különböző területein.

Házigazdaként Szabó László, Vásárosdombó polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a kiváló természeti adottságokkal rendelkező településnek a környezetvédelmi szempontokon túl nagyon is kézzel fogható haszna származik a napelemparkból. Egyrészt iparűzési adó formájában Vásárosdombó is részesül a vállalkozás sikeréből, másrészt pedig hasznosul az a földterület, amivel sem a mezőgazdaság, sem a termelőipar nem tud mit kezdeni, ráadásul a talaj minősége folyamatosan javul a napelemparkban.

Dr. Keresztes Attila, az ASTRASUN igazgatója hangsúlyozta, hogy a napelemparkok általában barnamezős beruházásként valósulnak meg, de élettartamuk alatt rehabilitálják a területet, és nemcsak a helyi biodiverzitásnak kedveznek, hanem fokozatosan visszaadják a föld termékenységét, lehetővé téve a mezőgazdasági felhasználást is.

Napelemes” birkanyáj és vetemény

Az Astrasun Csoport egyik környezetbarát innovációja, hogy a naperőművei területén termő füvet birkákkal nyíratja, ami a benzinmotoros kaszálás káros környezeti hatásának kiküszöbölésén kívül számos haszonnal jár: a természetes trágyázásnak köszönhetően a talaj humusztartalma feldúsul, hozzájárulva a helyi biodiverzitás gyarapodásához – nem lesz ez másként Vásárosdombón sem; a következő fűnyírás-szezont várhatóan itt is egy kisebb birkanyáj fogadja majd. A vállalat a napelemparkok agrárcélú hasznosításának más formáit is tervezi alkalmazni, például méhlegelők létrehozását, vagy ginzeng termesztését. Az energetika és az agrárium formálódó szövetségének szimbolizálására az avató ünnepségen magokat vetettek el a résztvevők a vásárosdombói napelempark területén.

.be

A megújuló energiák hatalomátvétele

Az elmúlt évtizedben exponenciálisan növekedett a napenergia felhasználása hazánkban is. A piaci trendek azt mutatják, hogy a napelemparkok és általában a napelemes rendszerek felfutása még korántsem ért véget: a megújuló energiaiparnak ez a szereplője mutatta a legnagyobb növekedést az elmúlt években, s az igény a technológiára csak növekszik. A gazdaságok tehát napfényes úton haladnak a karbonsemlegesség felé – a változásokat nem pusztán a praktikum szülte, hiszen az Európai Unió klímastratégiájának része a karbonsemlegesség 2050-ra elvárt elérése, a fosszilis energiahordozók kivezetése, s ezzel párhuzamosan a megújuló energiaforrásokra való áttérés. Ez a folyamat az utóbbi években érezhetően felgyorsult: egy független elemző szervezet (Ember – Coal to Clean Energy Policy) júliusban nyilvánosságra hozott jelentése szerint 2020 első félévében az Unió országaiban a villamosenergia nagyobb részét termelték megújuló energiaforrásokból, mint fosszilisből.

Zöld befektetések

A csodálatos baranyai dombok ölelésében fekvő, tiszta energiát termelő vásárosdombói naperőmű nem okoz tájsebet a festői környezetben, működése csendes, így az élővilág háborítatlanul virulhat körülötte.

Míg a naperőművek klímavédelmi hatásai a jövő generációinak egészségét biztosító zöld befektetések, beruházásként a termelt elektromos áram értékesítésével piaci haszonnal is járnak. A napelem panelek élettartama minőségtől függően legkevesebb 25 év – az Astrasun Csoport azonban több olyan innovációt használ magas színvonalú napelemparkjainál, ami az élettartamot akár 15 évvel, a hatékonyságot pedig átlagosan 30%-kal növeli. A sikertörténethez hamarosan részvények vásárlásával bárki csatlakozhat, a feltörekvő vállalat ugyanis – Astrasun Energy Holding néven – az év végéig tőzsdére lép, és részvényeket bocsát ki.

Forrás és kép: Astrasun 

TOP 5