Skip to main content

karbonsemlegesség fosszilis tüzelőanyagok zöld energetikai átállás 

A világ várhatóan a jelenleginél is nagyobb mértékben függ majd a fosszilis tüzelőanyagoktól a következő évtizedekben. Ez pedig igencsak megnehezítheti a globális átállást a zöld és megújuló energiaforrásokra.

A világgazdaság a következő évtizedekben csak még erősebben függ majd a fosszilis tüzelőanyagoktól – írja a CNBC elemzése szakértői vélemények alapján. Így pedig várhatóan igen nehéz feladat lesz a globális energiapiaci átállás, illetve a klímaváltozás érdemi korlátozása.

hirdetés

A kutatások szerint a jelenlegi nemzetközi klímacélok eléréséhez

ARRA VOLNA SZÜKSÉG, HOGY A GLOBÁLIS SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS 45 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENJEN 2030-RA – A 2010-ES SZINTHEZ KÉPEST –, MIELŐTT A VILÁGGAZDASÁG ELÉRNÉ 2050-RE A KARBONSEMLEGESSÉGET.

A Center for International Environmental Law nevű nonprofit szervezet vezetője szerint a probléma az, hogy a világgazdaság túl lassan halad a fosszilis tüzelőanyagok leépítésével. Caroll Muffett szerint nem a technológia, hanem sok esetben a kellő szándék hiánya jelenti a legnagyobb gondot.

A szakember kiemelte, számos olyan kormány és vállalat van, amely - például - úgy kívánja elérni a károsanyag-kibocsátás csökkentését, hogy ehhez még évtizedeken át használna fosszilis tüzelőanyagokat. Közben pedig sokan olyan, egyelőre nem (vagy nem kellően) működőképes technológiákra kívánnak támaszkodni, mint a szén-dioxid kivonása a légkörből – tette hozzá Muffett.

A helyzet súlyát jól érzékelteti, hogy az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) számításai szerint

A FOSSZILIS TÜZELŐANYAGOKHOZ KÖTHETŐ IPARÁGAK MEGHATÁROZÓK A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉSBEN, ÉS 2018-BAN EZEK A SZEKTOROK ADTÁK A TELJES SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS 89 SZÁZALÉKÁT.

Közben az amerikai Energy Information Administration (IEA) még 2019-ben azzal számolt, hogy 2018 és 2050 között az energiatermeléssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátás 0,6 százalékkal növekedhet, úgy, hogy Kína lehet az időszakban a legnagyobb globális kibocsátó.

KÍNA MELLETT EGYÉBKÉNT AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS INDIA SZÁMÍT MÉG KIMAGASLÓAN JELENTŐS KIBOCSÁTÓNAK.

A fentieket figyelembe véve tehát nem meglepő, hogy számos elemző szerint még mindig igen komoly akadályok tornyosulnak egy valódi globális zöld fordulat előtt.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Natalie Dmay fotója a Pexels oldaláról

TOP 5